Влада Турске ће у аеродром "Морава" у Лађевцима код Краљева уложити 10 милиона евра, а Споразум о овој донацији данас су потписали министар одбране Србије Драган Шутановац и амбасадор Турске Али Реза Чолак.
Цивилни аеродром "Морава" је настао коневрзијом дела војног аеродрома у Лађевцима. Министар Шутановац рекао је да конверзија кошта 25 милиона евра, од чега 10 милиона обезбеђује влада Турске, део средства је обезбеђен из буџета НИП-а, а финансијски удео имају и Аеродром "Београд" и Агенција за контролу лета.
Шутановац је истакао да аеродорму "Морава" гравитира око два милиона људи и да је до реализације овог пројекта дошло после четири године планирања, договарања и испуњавања планова. "Ово је била вишедеценијска тежња грађана овог дела Србије, овај пројекат су многи обећавали, али га ми завршавамо, јер смо уложили највећу енергију, направили адекватан план и завршили ову прву фазу", рекао је Шутановац.
Он је истакао да тиме и систем одбране добија модернизовани аеродром и да је цео објекат власништво Министарства одбране и Републике Србије. У другој фази изградње цивилног аеродрома писта ће бити проширена и продужена, па ће омогућити и летове највећих авиона на међународним линијама. Шсутановац је изразио захвалност влади Турске, а посебно турском министарству одбране на сарадњи са којим је дошло до договора и ове донације.
Амбасадор Чолак изразио је уверење да ће аеродром "Морава" знатно олакшати комуникацију грађана овог дела Србије са окружењем и светом и да ће овај пројекат допринети развоју туризма и економије уопште у централној Србији. "Овом донацијом показујемо и да влада Турске верује у будућност сарадње са Србијом. Сигуран сам да ће у наредном периоду из Турске долазити много више инвеститора", рекао је Чолак.
Током радова на изградњи цивилног аеродрома "Морава" саграђени су контролни торањ, пристанишна зграда, техно-економски блок и адаптирана писта.
Потписивању Споразума о финансирању пројекта реконструкције дела аеродрома "Морава", које је обављено у новој пристанишној зградИ, присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и кандидат за председника Србије Борис Тадић. После ове свечаности, гости су присуствовали аеромитингу који је оранизовала Војска Србије на аеродрому у Лађевцима.

  

Print Friendly, PDF & Email