У складу са резолуцијом Уједињених нација, трећа недеља новембра обележава се као Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Овај дан се обележава како би се одала пошта свим жртвама друмског саобраћаја, али и да би се скренула пажња јавности и институција колика је цена небезбедног и непрописног понашања у саобраћају. То је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода. 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије стали су иза иницијативе за обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Овогодишња порука гласи „Време је да се сетимо – реци НЕ незгодама на путевима!“.

Овај меморијални дан обележава се у великом броју земаља света као сећање на све настрадале у друмском саобраћају. Обележавању се придружио и Савет за безбедност саобраћаја града Краљева.

Савет је, у сарадњи са припадницима Полиције и ученицима Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ низом акција обележио је овај дан. Учесници и саобраћајна полиција су најпре у Доситејевој улици зауставили саобраћај на пет минута и поделили флајере возачима, а затим је у дворишту школе изведена симулација саобраћајне незгоде. Присутни су могли и да испробају тзв. „пијане наочари“ које симулирају ефекте дејства алкохола на видно поље возача и приказују разлику у координацију покрета док се носе. Потом је одржан јавни час, у оквиру кога је испред школе постављена празна учионица, тридесет две празне клупе, које, према речима Марије Илић, професорке безбедности саобраћаја у ЕСТШ „Никола Тесла“, симболизују тридесет двоје настрадале деце у саобраћају у претходне три године на територији Србије.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалим у друмском саобраћају, „RoadPeace“ из Велике Британије, 1993. године. Уједињене нације су 2005. године усвојиле резолуцију којом позивају на обележавање треће недеље новембра као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. У Србији се овај дан обележава од 2007. године.

Према званичним подацима, свакодневно на друмовима широм света живот изгуби више од 3.000 људи. Сваке године око 1.200.000 људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50.000.000 бива повређено. У претходних 10 година, на друмовима Републике Србије у саобраћајним незгодама је погинуло укупно 7.701 лице, а у претходних 20 година 18.769 лица.

Прошле године у Србији су, у 476 саобраћајних незгода, страдале 563 особе, а ове године тај број је нешто већи. На територији града Краљева, у односу на прошлу годину, број погинулих је смањен. Тако је закључно са октобром прошле године било 13, а  ове године 10 погинулих.

Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева подсећа на то да је у току декада безбедности саобраћаја до 2020. године и да Србија учествује у тој акцији. Постављен је циљ да на крају 2020. у Србији ниједно дете не изгубило живот.

Тај циљ се налази и у Стратегији о безбедности саобраћаја града Краљева, а то значи да у периоду од 2014. до 2020. године број погинулих буде за 50 одсто мањи и да на територији нашег града ниједно дете не буде жртва саобраћајних незгода, рекао је Марковић.

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, кроз едукативне и превентивне програме, разне интервенције на саобраћајницама, настоји да повећа безбедност свих учесника у саобраћају. У прилог томе говоре и подаци да је од 2012. године, када је формиран Савет, број погинулих на територији нашег града смањен.

 


           
           
           

 

Print Friendly, PDF & Email