Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, угостио је Његову екселенцију амбасадора Арапске Републике Египат у Србији Амрија Алгувејлија.

Како истиче Терзић, сарадња је успостављена захваљујући нашем суграђанину Драгану Бисенићу који је као некадашњи амбасадор Србије у Египту успео да ојача односе између две земље.

Приликом прве званичне посете нашем граду амбасадор Египта упутио је градоначелника града Краљева да је у претходних четири месеца чак четири изузетно високе делегације из Србије посетило Египат са циљем да се негују односи између наших држава.

У срдачном разговору, амбасадор и градоначелник говорили су о потенцијалној сарадњи у области туризма, спорта, културе и економије којима би продубили постојеће пријатељске везе.

Том приликом, градоначелник је говорио о приватизовању Богутовачке и Матарушке Бање који ће ускоро представљати нове хотелске капацитете у Краљеву. Такође, разматране су и могућности да млади спортисти из Египта долазе на припреме, првенствено у одбојкашке и кошаркашке кампове, који се одржавају у нашем граду и околини.

„Сарадњу ћемо наставити и у области културе. Наша издавачка кућа „Повеља” је већ преводила дела писаца из Египта, а потрудићемо се да у сарадњи са Краљевачким позориштем и Народном библиотеком „Стефан Првовенчани” угостимо у нашем граду уметнике, глумце и сликаре из Египта”, изјавио је Терзић.

Истакавши важност развијања чврстог пријатељство између египатског и српског народа, градоначелник је нагласио да  ће град Краљево увек раширених руку дочекати госте из Египта.

Његова екселенција амбасадор Арапске Републике Египат у Србији господин Алгувејли захвалио је градоначелнику на срдачном пријему.

Како истиче, поред економије, спорта и туризма, најзначајне могућности за успостављање сарадње су у области културе. Амбасадор је изнео  план о склапању споразума о сарадњи са највећом националном издавачком кућом Египта која би преводила књиге са српског на арапски, али и са арапског на српски, и на тај начин би допринели зближавању културних иденитета наших земаља.

„На правом смо путу да одличну сарадњу Египта и Србије пренесемо и на локални ниво, јер смо управо говорили и о братимљењу града Краљева са неким градом у Египту”, закључио је амбасадор, изразивши задовољство због будућег заједничког рада на развоју даље сарадње и јачању пријатељских веза.

Пријему су присуствовали и заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић, помоћници градоначелника Никола Радевић и Милош Милишић, као и бивши амбасадор Србије у Египту Драган Бисенић.

Print Friendly, PDF & Email