Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг посетио је Краљево. Повод је био завршетак пројекта који је Амбасада Краљевине Норвешке одобрила граду Краљеву – „Санирање последица од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву“. Пројекат се односи на извођење радова на санацији и реконструкцији обалоутврде реке Рибнице ради отклањања опасности у погледу стабилности моста на овој реци и обезбеђивању обале реке од даљег урушавања, све ради отклањања последица штете настале услед поплава и обезбеђивања сигурности грађана.

Амбасадор, у пратњи супруге и саветника Уроша Ћулибрка, најпре се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а затим обишао и локацију на којој је реализован пројекат.

„Драго ми је да сам данас овде и да могу да видим резултате пројекта за који је норвешка амбасада дала новац. Норвешка је дала око 5,5 милиона евра за подршку разних пројеката у вези са поплавама и рехабилитацију после поплава. Запослени у амбасади који су били на овој локацији били су веома задовољни техничким могућностима и компетентношћу запослених у граду Краљеву који су спровели овај пројекат. Имали смо добру сарадњу са градом Краљевом. Пројекат је био јако добро припремљен и, колико мкогу да кажем као лаик, веома је добро изведен“, рекао је амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадору на овој помоћи.

„Надам се да то неће бити једини пројекат који ћемо заједно урадити, сигурно ћемо наставити сарадњу са Владом Краљевине Норвешке и Амбасадом у Србији. Од великог броја пројеката који аплицирају ка норвешкој влади, око седам одсто прође. Ми смо управо лобирали да нам помогну и за друге пројекте“, рекао је градоначелник Илић.

Урађено је око 100 метара, висина зида је од два до шест метара, а и мост је утврђен јер је бујица током поплава однела земљу око стубова. Према речима заменика градоначелника Милуна Јовановића, град ће, у складу са могућностима и пројектима који већ постоје код Дирекције за планирање и изградњу, радити обалоутврду у целом делу, око 4,5 км.

Укупна вредност овог пројекта је око 50.000 евра. Донација амбасаде Норвешке је око 80, а града Краљева око 20 одсто. Партнер у пројекту било је ЈКП „Путеви“, које је радове извело за око три месеца, у предвиђеном року.

Како је навео амбасадор, Норвешка даје Србији око 10 милиона евра помоћи годишње. Прошле године, од 5,5 милиона евра датих после поплава, око четири је отишло у фонд Владе којим управља УНОПС, организација УН која координира тим средствима, и он углавном иде за рехабилитацију и санацију јавних објеката, школа, вртића, библиотека. Око 500-600.000 евра је отишло преко организација цивилног друштва или директно преко општина, као у граду Краљеву. Око 700-800.000 евра потрошено је на хигијенске пакете, храну и сличну врсту помоћи.

            Приликом посете Краљеву, Његову екселенцију амбасадора Краљевине Норвешке Нилса Рагнара Камсвага угостио је Његово преосвештенство епископ жички Јустин у владичанском дому, амбасадор је затим посетио и манастир Жичу и у Народном музеју Краљево обишао сталну поставку и изложбу владике Јустина. 


Print Friendly, PDF & Email