Његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Д. Кирби, са представником Политичке секције Амбасаде Ендрјуом Бартоном и сарадницима, посетио је Краљево у среду, 11. марта 2015. године. Приликом боравка у нашем граду, амбасадор се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем. Састанку су присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, председник и заменик председника Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и Ненад Марковић, помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Маја Мачужић, руководилац Службе за управљање пројектима и ЛЕР Мирјана Продановић, као и директор „Електросрбије“ Срђан Ђуровић. 

Састанак са челницима града приликом ове прве посете амбасадора Кирбија Краљеву био је прилика да се представе потенцијали града и започну разговори о будућој сарадњи.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, заједно са челницима града Краљева и Рашког управног округа, посетио је и америчко-швајцарску компанију „Noble Environmental Serbia“ у селу Тавник, у којој се производе панели од „ecor-a и широк спектар полупроизвода и финалних производа од панела. Он се састао са оснивачем и извршним директором Робертом Ноблом и руководством компаније и обишао део производног програма компаније, која је производњу покренула почетком 2014. године.

Изразивши задовољство што се налази у америчкој компанији која производи ecor производе, амбасадор је истакао и изузетну сарадњу између руководства компаније и локалне самоуправе.

Драго ми је да америчка компанија има прилику да помогне у ономе што је у Србији највећа потреба, а то су нова радна места. Али, не чине они то само зато што Србији требају нова радна места, већ, првенствено, што је овде у Краљеву квалитет радне снаге изузетно висок, што је сарадња са локалном самоуправом изузетно добра и што су сировине на располагању. Веома сам задовољан и што ова компанија приликом производње не користи ништа што је штетно по животну средину, а знамо колико је то битно данас“, нагласио је амбасадор Кирби.

Он је истакао и то да је компанија од прошле године проширила своју производњу и да већ има планове за даље ширење, што је, између осталог, још један доказ изузетно добре сарадње са локалном заједницом. У сарадњи са градом компанија ће покушати да апелује на пољопривредне произвођаче да оно што им преостаје на њивама после производње кукуруза или житарица могу да продају компанији и тако зараде уместо да им то остане на пољу.

Ова компанија жели да буде озбиљан партнер локалној заједници, и то је леп пример који сам данас видео“, нагласио је амбасадор САД. Он је такође рекао да је ова компанија пример мале инвестиције у мањем граду, истакавши да Србију не чине само велики градови и да зато треба помоћи и мањим местима јер су она право лице Србије, које треба сачувати.

            Оснивач компаније са седиштем у Тавнику Роберт Нобл истакао је да му је велика част што је имао прилику да угости тако уважене госте и похвали се напретком предузећа.

„Имамо прилику да покажемо да се ширимо у Србији, да проширујемо производњу, да ћемо производити икор пет пута више него до сада, тај коначни производ ће можда бити 6-7-8 пута више од онога што сада производимо. Наши планови у будућности су такви да ћемо овај капацитет, ову компанију, користити као пример и показивати посетиоцима које очекујемо са Блиског Истока, из САД, Кине. Велика нам је част што имамо прилике да вам покажемо своју компанију“, рекао је Роберт Нобл.    

Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је амбасадору на посети Краљеву изразивши жељу да се сарадња настави.

„Ова компанија је пример да је сарадња локалне самоуправе и инвеститора одлична и ми намеравамо да тако наставимо. Као локална самоуправа издвојили смо средства из буџета да инвеститорима на територији града Краљева помогнемо у инфраструктури. Пре свега мислим на путеве, водовод, канализацију… Ми ћемо свима онима који би да инвестирају на територији града Краљева помоћи“, изјавио је градоначелник града Краљева.  

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email