Изложбу „Априлски рат 1941“ Макетарског савеза Србије и Макетарског клуба „Спинер” Краљево, чију реализацију су подржали Народни музеј и Историјски архив Краљево, у холу испред Свечане сале Градске управе града Краљева, свечано је отворио градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Он је подсетио на то да је клуб, основан 1995. године, већ 1999. организовао Спинер куп, на коме дела излажу не само макетари из Србије, већ и из региона. Градоначелноик је истакао да клуб, који је у претходних 26 година успео да организује бројне изложбе, може да се похвали и да, у кадетској, јуниорској и сениорској конкуренцији, има неколико првака државе.

„Срећни смо што ентузијасти из клуба макетара годинама улажу напоре како бисмо успели да оживимо културу сећања у Србији. Овом изложбом сећамо се Априлског рата 1941. и храбрих пилота који су изгинули у овом рату“, изјавио је Терзић указавши на то да се на паноима налазе кратке биографије пилота Војске Краљевине Југославије, који су се у рату 1941. борили да одбране земљу од вишеструко снажнијег непријатеља који је имао модерније авионе, док се на полицама налазе макете авиона и зграда које су направљене по међународним стандардима.

Према речима директорке Историјског архива Краљево Весне Милојевић,  изложба „Априлски рат 1941“ представља авијацију у минијатурама. Она истиче да је ова изложба важна јер помера неке одреднице које су биле везане за Априлски рат у смислу слома војске, пораза Војске Kраљевине Југославије на свим фронтовима. Она говори о томе да се авијација храбро борила, да је пружен велики отпор.

„И не само да је пружен отпор, него су они извели и контранапад на територију Аустрије, Мађарске и Албаније. Заправо и читав Априлски рат, када је у питању тема авијације, има прегенезу кроз фабрику авиона која је постојала и радила у предратном периоду у граду Kраљеву“, истакла је Милојевић, па додала:

„Надам се да ћемо наставити сарадњу, с обзиром на то да се налазимо у години кад обележавамо 80 година од Другог светског рата и страшног догађаја стрељања становништва у Kраљеву од 14. до 20. Октобра. Ова изложба треба да нађе место у централном догађају, не само да оплемени овај простор, него да каже своју причу и о националној и о локалној историји града Kраљева.“

Како истиче председник Макетарског клуба „Спинер“ Краљево др Драган Косић, циљ ове изложбе је да у минијатурама прикаже све летилице које су учествовале у Априлском рату 1941. и нападу сила Oсовине на Kраљевину Југославију. Приказане су макете обе стране учеснице, а на постерима су хероји нашег неба – 86 пилота хероја нашег краљевског ваздухопловства који су дали живот у борбама против агресора.

„Краљевско ваздухопловство је располагало са 459 авиона у оперативном систему, а само ваздухопловство је бројало 700 до 1.000 авиона који нису били оперативни, већ застарела технологија. Наше краљевско ратно ваздухопловство је било доста јако, али отпор и дужина рата не показује то, јер историјске чињенице кажу да је у том тренутку владало једно велико расуло у војсци“, појаснио је Косић.

Спинер куп, који организује краљевачки Макетарски клуб, ове године доживеће 23. издање и најстарије је такмичење у нашој земљи. Од првог дана клуб је окренут раду са младима, негује дружење и прихватање нормалног манира у циљу развијања техничке културе и умећа опхођења са сличним особама.

На такмичењима, сем спортског дела, домаћини, чланови Макетарског клуба „Спинер“, који се баве овом јединственом активношћу између спорта и уметности, настоје да гостима и учесницима приближе тековине краљевачке историје, организују излете до манастира Жичe и Студеницe и средњoвековног града Маглич. Уместо традиционалних пехара, најбоље пласирани такмичари добијају фигуре споменика „Милутин“, као и друге предмете са заштитним знаком Kраљева.

Изложба „Априлски рат 1941“ у холу испред Свечане сале Градске управе града Краљева биће доступна посетиоцима у наредних месец дана.

Изложба макета „Априлски рат 1941“- фото-галерија:


Print Friendly, PDF & Email