Град Краљево и Републичка дирекција за имовину – градоначелник др Предраг Терзић и директор Јован Воркапић, потписали су Уговор о преносу права јавне својине на непокретности са Републике Србије на Град Краљево, ради изградње споменика војничке капеле на планини Чемерно.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је захвалио Влади Републике Србије, која је усвојила закључак о преносу права јавне својине са Републике на Град Kраљево на планини Чемерно, на којој ће бити изграђена спомен-капела у знак сећања на све борце који су изгинули на Чемерну 1915. године.

„Да није било битке на Чемерну, која је сачувала главнину српске војске, која је након тога успела да се повуче до Црне Горе, не би било ни Мојковца 6. јануара 1916. године. Због тога је ова битка веома важна за целокупан српски народ, а важна је и за нас у Kраљеву јер је много бораца из Kраљева, као и из других места широм Србије, оставило своје кости на том подручју“, осврнуо се на историју градоначелник.

Он је истакао да је директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић од самог почетка подржао овај предлог Града Краљева и разумео разлоге настојања да се та имовина пренесе на Град.

„Процедура је била јако компликована јер је корисник тог земљишта било Јавно предузеће „Србијашуме“, али смо уз помоћ Републичке дирекције за имовину и Владе Републике Србије завршили комплетну процедуру“, рекао је Терзић подсетивши на то да је пуковник Радоје Томашевић, члан Градског већа града Краљева у претходном сазиву, свесрдно радио како би се започела процедура, да је тај рад наставио нови члан Градског већа Владан Вранић, а помоћ све време даје и помоћник градоначелника задужен за културу Милош Милишић.

„Ми смо урадили много како бисмо чували сећање на Први светски рат. Град Kраљево је, уз помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реконструисао и Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године – из балканских и Првог светског рата, на Тргу српских ратника у центру града, у шта је уложено више од 4.000.000 динара. Заједно са Министарством привреде, извршили смо комплетну реконструкцију Трга, вредну 36.000.000 динара“, рекао је др Предраг Терзић.

Директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић је казао да је поносан што је овим поводом у нашем граду. Како је истакао, након више деценија од настанка идеје да се на планини Чемерно подигне спомен-капела војницима пострадалим у новембру 1915. године у бици на овој планини, Републичка дирекција и Град Краљево данас закључују уговор о преносу права јавне својине, који је заправо предуслов за изградњу капеле.

„За седам дана борби са Аустроугарима, на планинама Чемерно и  Столови, око 2.000 ратника српске краљевске војске је оставило своје животе. После тих борби Аустроугари су имали прилику да своје ратнике, њих 625, однесу са планина и достојно их сахране у својим домовима. Ми то данас, после 107 година, радимо. Захваљујући вредним људима из Kраљева и из Ивањице, који су допринели томе да велики број имена тих ратника не буде заборављен, и захваљујући пре свега градоначелнику Терзићу, данас можемо седети овде и знати да ћемо ускоро имати капелу на планини Чемерно. Битка на Чемерну је заиста била толико значајна за спас српске војске, Двора, народа и повратак српске војске на величанствен начин – пробојем Солунског фронта, она је у ствари та битка која је на крају довела и до слома Аустроугарске царевине. Зато ми је драго што сам данас овде“, казао је Јован Воркапић.

Мајор у пензији Раде Вукосављевић сматра да ће капела бити изграђена ове године, али да ће њена унутрашњост бити уређивана годинама.

„Имамо намеру да на зидовима попишемо имена свих страдалих. Када, уз више од 1.600 имена, колико ја имам, укључимо Ивањицу и Лучане, имаћемо више од 5.000 имена. У капели желимо да направимо крипту у којој ћемо, из десет до сада нама познатих локација на којима се налазе кости јунака страдалника, те кости сахранити. Имам идеју да у капели направимо рељеф у размери 1:70.000, где ћу по данима приказати сваку чету и њихове губитке. Ово је наш дуг“, рекао је Вукосављевић истакавши да је све до сада рађено на основу обимних истраживања. Према његовим речима, Одбор за подизање спомен-капеле, који је формиран за време обележавања сто година од завршетка Првог светског рата, а чији је члан и он био, на седам локација је поставио нова спомен-обележја која се односе на ове борбе.

„Циљ је да платно историјске истине зауставимо на документу, стварном догађају и на људима страдалим, једино тако ћемо одужити свој дуг“, сматра Вукосављевић додајући да је почетак градње војничке спомен-капеле на Чемерну вишедеценијски, чак вековни сан потомака ратника са Чемерна, којима и он припада – из ивањичког краја, из Драгачева, из краљевачког краја, али и из свих крајева Србије из којих су се борили јунаци на Чемерну.

„Ова битка је неправедно од историје заборављена. За седам дана борби, IV пешадијски пук 2. позива, Ужички пук, изгубио је 720 војника, подофицира и старешина, што су ненадокнадиви губици. Само 11. и 12. новембра 1915. године, из тог пука, на планини Чемерно, на месту Смрдључ, где ће бити изграђена војничка спомен-капела, погинуло је 109 војника, док је 10. аустроугарска бригада, која је нападала на тај положај, изгубила 625 војника на Берберовом пољу. Можемо слободно рећи да је на планинским масивима Гоча, Столова, Јелице, Чемерна и Троглава страдало више од 2.000 српских војника“, осврнуо се на чињенице Вукосављевић нагласивши да ће ова спомен-капела бити „дуг потомака прецима који су у темеље наше државности уградили своје животе“.

Некада члан Градског већа града Краљева, пуковник у пензији, Радоје Томашевић, посебно је захвалио градоначелнику и Градској управи града Kраљева, који су стали иза овог пројекта. Према његовим речима, велико је интересовање људи да помогну изградњу војничке спомен-капеле на планини Чемерно.

Print Friendly, PDF & Email