Захваљујући донацији амбасаде Канаде Краљево је постало шести град у Србији чије је породилиште, у оквиру акције Фонда Б92 „Битка за породилишта" опремљеном недостајућом опремом у вредности од око 43.000 канадских долара.
Приликом предаје медицинских уређаја важних за живот и здравље новорођених беба, амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук подсетио је да су, преко Канадског фонда они прошле године већ учествовали у акцији „Битка за бебе", када је за породилиште у Врању  обезбеђен најсавременији инкубатор.
– Наставићемо да и даље подржавамо овакве иницијативе, инспирисани борбом против „беле куге" и дужом од века историјом пријатељства између наше две земље – рекао је амбасадор Вашчук.
Председник Управног одбора Б92 Веран Матић подсетио је да су у Србији, у оквиру акције Фонда Б92, модерном опремом већ опремљена породилишта у Вршцу, Новом Саду, Сремској Митровици, Лесковцу и Панчеву, али да још 46 породилишта чека да добије неопходну најсавременију опрему.
Захваљујући се канадском амбасадору, градоначелник Краљева Драган Јовановић оценио је да је ова донација била најлепши начин да народ Канаде изрази солидарност са народом Србије.
– Наш град је осим сарадње на пољу културе, уметности и хуманости, заинтересован и за економску сарадњу – рекао је на крају састанка са канадским амбасадором у свом кабинету градоначелник Јовановић, прецизирајући да се модалитети те сарадње, пре свега односе на област хидроенергетских потенцијала којима Краљево располаже.
Гостима су предочене предности које ће Краљеву донети изградња Карго центра и Моравског коридора зато што су то, према речима градоначелника Драгана Јовановића инфраструктурни потенцијали са којима ће град имати светлију будућност и моћи лакше да привуче стране инвеститоре.
Амбасадор Канаде Роман Вашчук истакао је да постоји заинтересованост канадских предузећа за српско тржиште, пре свега на пољу хидроенергетике и рударства, као и да један број канадских компанија већ послује на територији наше државе.
Пријему амбасадора у кабинету градоначелника присуствовао је и Сретен Јовановић, председник Градске скупштине који је предложио да се  после овог иницијалног састанка, обе стране поново сретну за два месеца када би могли да буду договорени конкретнији модалитети сарадње у области хемијске и металске индустрије, пољопривреде, сточарства и воћарства, као и у областима верског и бањског туризма.
– Сматрамо да је, сада када сте нашли начина да нашем граду помогнете као донатори, још лакше да договоримо сарадњу и на привредном плану – рекао је председник скупштине.
Породилиште Здравственог центра „Студеница" у Краљеву добило је у акцији „Битка за породилишта", између осталог монитор за континуирани ЕКГ, реанимациони и порођајни сто, ЦТГ апарат, па је директор ЗЦ „Студеница" Звонимир Веселиновић, захваљујући се на донацији подсетио колики значај има квалитет здравствене опреме за породилиште којем гравитира читав један регион. nbsp; 

Print Friendly, PDF & Email