Манифестацију која негује, проучава и афирмише вредности наше националне културе – Жички духовни сабор „Преображење 2022“, најавили су оснивачи и организатори – Књижевни клуб Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево и Народни музеј Краљево, уз подршку Града Краљева.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да је ово најстарија преображењска манифестација, коју културни посленици Града Краљева организују тридесет први пут.

Из богатог програма Сабора, који траје од 16. до 19. августа, градоначелник је, као веома значајно, издвојио то што, другу годину заредом, Народни музеј Краљево, уз Правни факултет Универзитета у Београду и Институт за политичке студије из Београда, организује научни скуп – који изучава улогу публицистике у развоју државе и друштва.

„Очекујем да ће сви научници, али и људи жељни знања, моћи да чују веома значајне реферате научника који долазе из читаве Србије – са универзитета и института, али и из иностранства. Ове године је припремљен Зборник резимеа са претходне конференције, а када буду пристигли сви радови, биће објављен Зборник радова. Очекујем да ће овај научни скуп прерасти у традиционални и да ћемо из године у годину имати све већи број учесника“, казао је градоначелник.

Како је истакао директор Народног музеја Краљево Дарко Гучанин, за научни скуп, са међународним учешћем – „Публицистика у развоју друштва и државе“, организаторе је мотивисало дело Славољуба Маржика, који је током дугог временског периода скупљао новинске чланке о Краљеву, из чега су произашле четири значајне књиге. У два дана, колико скуп траје, у три сесије, Краљевчанима ће се обратити око 30 научника из земље и иностранства. Народни музеј Краљево ће, у оквиру отварања Жичког духовног сабора „Преображење 2022“, имати и отварање изложбе „Под златним и плавим небом – иконе грчких мајстора од XV до XIX века“, која је настала радом кустоса Народног музеја у Београду.

„Жички духобни сабор је једна од најважнијих на мапи културних манифестација у нашој земљи, а Краљево и Манастир Жича су центри културе и духовности“, истакла је Јасминка Марковић, в.д. директора Народне бибвлиотеке „Стефан Првовенчани“. „Народна библиотека има привилегију да је носилац књижевног програма који доприноси очувању културног наслеђа и развоју савременог песничког стваралаштва“, истакла је позвавши, будући да су сви програми отворени, заинтересоване да присуствују манифестацији.

Како је навела, у оквиру овогодишњег Жичког духовног сабора биће организован богат програм – вече посвећено добитнику Хрисовуље за 2022. годину Раду Танасијевићу у Библиотеци, у краљевачкој Гимназији програм „Књижевност и млади“, први пут организован у оквиру традиционалног књижевног концепта, затим у дворишту Аџића куће песничко вече „Преображење, песници“. Централни догађај је 19. августа, на Преображење, када ће Раду Танасијевићу, у трпезарији Манастира Жиче, бити уручена Хрисовуља и новоустановљена новчана награда „Дунав осигурања“. Библиотека је приредила и изложбу посвећену Раду Танасијевићу са пратећим каталогом, а научни скуп о његовој поезији заказан је за 5. октобар.

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић је подсетио на то да се Жички духовни сабор финансира из буџета Града, али припомаже и Министарство за културу и информисање, и скренуо пажњу на неке новине у организацији манифестације.

„Пре две-три године донета је одлука да у жирију за добитника Жичке хрисовуље буде и претходни добитник, тако да ће овогодишњи награђени бити један од оних који ће одлучивати ко ће идуће године добити ту награду. Друга новина је да се Жички духовни сабор одржава у два дела, услед епидемије, у августу и у октобру. Трећа новина је некњижевна, али ништа мање важна – познато је да добитник Жичке хрисовуље оде из Краљева, како би то старовремни песник рекао, „пуна срца али празна џепа“, јер наша награда није новчана. Ове године је компанија „Дунав“ обезбедила одређена средства за добитника, тако да се надам да ће и друге компаније са седиштем у Краљеву следити пример ‘Дунава’“, рекао је Милишић захваливши директору Филијале у Краљеву Жељку Косовцу, који ће на Преображење у трпезарији Манастира Жиче добитнику Жичке хрисовуље – песнику Раду Танасијевићу, доделити новчана средства.

Најави Жичког духовног сабора „Преображење 2022“ у Краљеву претходило је традиционално представљање Зборника о поетском опусу прошлогодишњег добитника Николе Вујчића односно најава манифестације у Београду – у Римској дворани Библиотеке града Београда.

Print Friendly, PDF & Email