Свечаном академијом, у петак 19. априла у 18 часова, у Свечаној сали Градске управе и вишедневним програмима (позоришне представе, концерти, изложбе, предавања) који ће потрајати све до краја овог месеца, Краљево ће ове године обележити 131. годишњицу откада је понело данашње име, најављено је на данашњој конференцији за новинаре заменика градоначелника Милуна Јовановића, представника Завичајног друштва „Краљево" и установа које учествују у организовању програма.
            Према речима заменика градоначелника Краљева Милуна Јовановића, свечана академија у целости је посвећена сећању на 19. април 1882. године када је, указом краља Милана дотадашњи Карановац добио име Краљево. Данашње име Краљево је добило током посете краља Милана, а на писану молбу тадашњих Карановчана које је предводио кнез Јован Новаковић.
            Испред Заичајног друштва „Краљево", Милош Милишић је, као уредник истоименог листа чији 42. број је управо изашао из штампе, подсетиој да смо власници најлепшег имена града.
            – Ниједан град и ниједан човек не постоје ако нема писаних записа и трагова о њима, па „Завичај", осим интервјуа са градоначелником Драганом Јовановићем доноси текстове из прошлости града, али и оне који обрађују садашњост . Јер, управо нас спој прошлости и садашњости упућује на будућност  која ће бити онаква каквом је ми будемо направили.- рекао је Милишић.
            Установе културе потрудиле су се да, свака понаособ, направи низ занимљивих програма који ће трајати од 16. до 30. априла. У питању су Народна библиотека „Стефан Првовенчани", Народни музеј, Културни центар „Рибница", Музичка школа „Стеван Мокрањац" и Краљевачко позориште издвојили су од својих садржаја оно што на најлепши начин симболизује обележавање имендана града.
            Према речима Милоша Милишића, ово ће бити до сада најбогатије обележавање имендана града. Партнер граду у овом послу је Завичајно друштво „Краљево" које, према речима председника друштва Бранка Паштара, постоји већ 21 годину и од самог почетка 19. април слави као свој празник.
            – Велико је задовољство што је датум који је био празник Завичајног друштва временом постао рпазник читавог града – рекао је Паштар.
            Он је подсетио да је промена имена Карановца у Краљево 1881. године изазвала право славље међу тадашњим становницима града на Ибру. Краљево је, иначе, кроз историју пет пута мењало име, а шест година од 1949. до 1955. године звало се Ранковићево, после чега му је враћен данашњи назив.
            Представници Завичајног друштва традуиционално ће 19. априла уручити поклоне првој беби која на имендан града буде рођена у краљевачком породилчишту, а обићи ће и малишана који тог дана слави први рођендан, а прошле године је био прва беба рођена 19. априла.
            Вечерас у 18 часова, у Краљевачком поропдилишту, у оквиру програма обележавања имендана града, глумци краљевачког позоришта извешће представу „Фамилија". У Галерији Народног музеја у уторак, 16. априла у 18.30 биће приређен солистички концерт „Опера кроз векове" сопрана Лидије Јевремовић, уз клавирску пратњу Александре Раденковић.
            Краљевачка библиотека у четвртак, 18. априла у 19 часова, у оквиру серијала „Краљевчани", приређује програм „Краљево у путописима" 19. века др Љубодрага Ристића са Балканолошког института Српске академије наука и уметности.
            Концерт „Ти + ја= срце" дечјег хора „Црвчанин" биће приређен у позоришту у понедељак, 22. априла. Два дана касније (среда, 24. април,19 часова) у Галерији Културног центра „Рибница" биће отворена изложба радова Николе Џафе.
           Петак, 26. април резервисан је за дружење, од 20 часова, у ресторану „Париз", у организацији Завичајног друштва „Краљево", а програм обележавања имендана Краљева званично ће бити завршен 30. априла када у позоришту ова установа и КЦ „Рибница" обележавају „Светски дан џеза" концертом квартета Бранка Марковића.
 

Print Friendly, PDF & Email