Традиционална, четрнаеста, пољопривредно-туристичка манифестација „Дан грејане ракије“ окупила је бројне мештане, учеснике и госте у познатом воћарском селу Буковица надомак Краљева.

Поздрављајући житеље Буковице, представнике локалне самоуправе, такмичаре и госте који су пристигли из околине, али и из целе Србије, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић отворио је надалеко чувену буковачку манифестацију посвећену ракији.

„На територији града Краљева има неколико манифестација које величају српску традицију, говоре о српском селу и које настоје да, и у овим тешким временима, очувају оно по чему је познат српски народ“, истакао је Терзић, па  подсетио да је шљива воће које расте у читавој Шумадији, а производи од шљиве се користе у сваком српском домаћинству, од џемова, пекмеза до наше ракије.

„Мештани Буковице, али и Самаила, Ласца, Роћевића, Дедеваца и читавог краљевачког краја окупили су се данас да уживају у грејаној ракији и производима нашег краја. Ова манифестацијa која слави шљиву, поред тога чува и српску народну традицију, тако да смо на штандовима могли да видимо различите производе српских домаћица – сир, кајмак, ајвар, али смо видели и како наши вредни домаћини припремају ракију“, казао је градоначелник.

Први човек Града је пожелео домаћинима да у наредним годинама ова манифестација постане још масовнија, па поручио:

„Град Краљево ће, као и увек, помагати Месну заједницу Буковица у организацији ове препознатљиве, традиционалне, манифестације.“

У име организатора Месне заједнице Буковица, добродошлицу посетиоцима и љубитељима шумадијског чаја пожелео је председник Савета Месне заједнице Небојша Стефановић, који је захвалио Граду Краљеву и спонзорима који су својом подршком омогућили да се манифестација организује и ове године. Према његовим речима, иако је организација оваквог догађаја захтевна, организатори се сваке године труде да буду што бољи домаћини.

На „Дан грејане ракије“ у Буковици организован је меморијални турнир у малом фудбалу у част Славољуба Миљковића Цака, који је 2009. године основао манифестацију, а приређен је и културно-уметнички програм.

Најинтересантније за посетиоце, као и сваке године, било је традиционално такмичење у кувању ракије, у коме су уживали и гости и мештани. За најбољи шумадијски чај победник добија дрвено буре од 50 литара, друга награда је стаклено буре од 25 литара, а трећа стаклено буре од 10 литара, док у осталим дисциплинама награде су пехари и признања.

Екипе, којих је било 30, су се надметале у дисциплини грејана ракија, припремање јела, најбоље печено прасе, најбољи штанд и најлепши етно-штанд.

Print Friendly, PDF & Email