Чланови Градског већа данас су једногласно усвојили Нацрт Локалног акционог плана запошљавања за ову годину, који представља документ у којем су прикупљени основни подаци о становништву и незапослености на територији града Краљева. Нацрт садржи мапиране проблеме и план имплементације циљева за 2013. годину и представља основ за конкурисање и доделу средстава за решавање проблема запошљавања.
Нацрт Локалног акционог плана запошљавања је, према оцени градоначелника Драгана Јовановића стратешки значајан документ који се наслања на Националну стратегију запошљавања 2010-2020 године.
„У интересу града и грађана је доношење оваквог плана, јер је његов циљ запошљавање, а у Краљеву које на евиденцији Националне службе има скоро 14.000 незапослених, оно је приоритет", оценио је градоначелник Јовановић.
За запошљавање из овогодишњег буџета планирано је 10,5 милиона динара, а доношење Локалног акционог плана запошљавања омогућава конкурисање и повлачење одређених средстава и из републичких фондова у износу који представља око 30 одсто средстава које је за пројекте запошљавања наменио град.
„Циљ је запошљавање пре свега младих људи, али и незапослених из социјалних категорија, кроз јавне радове и обуку неквалификованог кадра за обављање једноставнијих, практичних послова", рекао је Јовановић.
Број незапослених у Краљеву у новембру 2012. био је већи за око један одсто у односу на исти месец годину дана раније. Забрињавајући су и подаци да особе до 30 година старости чине скоро 30 одсто укупног броја незапослених, а висок је и проценат незапослених (готово 23 одсто) особа које су старије од 50 година, а налазе се на евиденцији тржишта рада.

Данас је једногласно усвојено и Решење о расподели средстава за финасирање редовног рада политичких субјеката који су освојили мандате одборника у градској скупштини. Њиме је предвиђено да политички субјекти, сразмерно броју освојених гласова на изборима у мају прошле године, у месечним износима до краја године добијају следеће износе:

Избор за бољи живот – Борис Тадић

66.786,65  динара

Уједињени региони Србије – Јован Нешовић

34.358,45  динара

Покрет за Краљево – ПУЛС – др Љ. Јовашевић

30.111,90  динара

ПРЕОКРЕТ – ЛДП, СПО, Богата Србија

23.935,10  динара

Сложно за Краљево-СДС,  др Гордана  Стојковић

22.004,85  динара

Покренимо Краљево – Томислав Николић (СНС, Нова Србија, Покрет снага Србије-БК, Уједињена сељачка странка)

85.703,10  динара

Ивица Дачић – СПС, ПУПС,Јединствена Србија

57.521,45  динара

ДСС – Војислав Коштуница

24.707,20  динара

ДВЕРИ – за живот Краљева

40.921,30  динара

Планирана средства за финансирање редовног рада политичких субјеката на годишњем нивоу износе 4.632.600 динара, а расподела средстава у месечним износима обрачуната је сагласно Одлуци о финансирању политичких активности.

Одлучујући по допуњеној тачки дневног реда, чланови Градског већа данас су усвојили и предлог Драгослава Дугалића да за Првенство Србије у кросу буде издвојено 100.000 динара, а за трку у Ушћу 50.000 динара.


Print Friendly, PDF & Email