Захваљујући донацији Међународне православне добротворне организације IOCC, Београд, у Месној заједници Грдица очишћено је корито Грдичке реке односно потока Чађавац-Моравац. Иако је као рок за завршетак радова, започетих 27. новембра, одређен 11. децембар 2015, извођач радова – Аутопревозничка грађевинска радња „Милашиновић“, упркос лошим временским условима, посао је обавио пре рока.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, овим је завршена прва фаза активности на санирању последица и узрока поплава у овом делу града. Друга фаза подразумева наставак чишћења потока Чађавац-Моравац у Грдици, а затим ће се кренути и у изградњу насипа на реци Западној Морави, рекао је градоначелник приликом обиласка радова на Грдичкој реци.

Регионални представник Међународне православне добротворне организације Ненад Прелевић истакао је да они подржавају акцију која се односи на ублажавање последица поплава и спречавање евентуалних катастрофалних последица, као што су биле прошле године. У сарадњи са Црвеним крстом Краљева, том приликом су били укључени у пружање помоћи становницима овог краја, обезбедивши за више од 70 породица разну помоћ за обнову објеката. Такође, помагали су грађанима Краљева 2010. године, након земљотреса. Прелевић је изјавио да ће и током треће фазе, изградње бедема, настојати да помогну и изразио наду да више неће бити поплава попут прошлогодишњих.

Председник МЗ Грдица Раде Ерац подсетио је да је канал направљен пре тридесетак година, од када је чишћен два пута. Према његовим речима, делови водотока ће и убудуће бити попуњени оним што вода нанесе те је потребно одредити ко ће се константно бринути о уређењу потока док се не нађе дугорочно решење проблема.

Сарадник донатора на овом пројекту, као и дуги низ година на другим активностима, био је краљевачки Црвени крст, који је, према речима секретара Радмиле Добрић, ту да помаже људима и да им олакша људску патњу, али и да ради на припреми и одговору на несрећу.

Трећи потписник уговора за реализацију овог пројекта била је Дирекција за планирање и изградњу Краљево, која је, како је истакла директорка Марица Мијајловић, са свим својим капацитетима стајала на располагању донатору да би се све активности спровеле до краја на добробит грађана Грдице. Што се тиче изградње бедема, како је рекла, елаборат је предат, јавну набавку покреће ЈВП „Србијаводе“, које треба да обавести град када почињу радови.

Према речима директорке, у програму за 2016. годину су планирана одвојена средства за активности као што су ове данашње.      


         

Print Friendly, PDF & Email