На Аџића кући, једном од последњих објеката фолклорне архитектуре на подручју града Kраљева, најстаријем краљевачком стамбеном објекту, спроведени су конзерваторско-рестаураторски радови како би се осигурала безбедност самог објекта, али и запослених у „Повељи“, који овај простор користе као радни.

Тим поводом, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, директорка Завода за заштиту споменика културе Краљево Катарина Грујовић Брковић и директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Јасминка Марковић обишли су радове.

Како истиче градоначелник, Град је за извођење реконструктивних радова на згради, у којој се налази „Повеља“, која функционише у оквиру Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Kраљеву, обезбедио 900.000 динара.

„С обзиром на то да је кровни покривач дотрајао, да је пропуштао кишницу, требало је извршити ове радове како бисмо успели да заштитимо објекат од даљег пропадања. У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, Град ће и убудуће радити на заштити свих оних објеката који представљају старо Kраљево. Обезбеђиваћемо средства за пројекте које спроводе све установе културе у нашем граду“, нагласио је Терзић подсетивши на то да је град Kраљево једна од ретких локалних самоуправа која издваја чак седам одсто буџета за своје установе културе.

Према речима директорке Завода за заштиту споменика културе Краљево Катарине Грујовић Брковић, средствима која су опредељена у буџету града Kраљева, у износу од 10.000 динара, Завод је урадио предмер и предрачун за интервентне радове на овом објекту.

Како појашњава, с обзиром на то да су већ постојала оштећења зграде, посебно на кровном покривачу,  што је изазивало прокишњавање и потенцијално већа оштећења, као и проблеми са електроинсталацијама, које су за овакву врсту објекта биле неадекватно урађене, билa је потребна њихова санација односно израда нових електроинсталација.

„Извршили смо припрему пројектне документације и, у складу са законом, завршили ту врсту интервентних радова, али се наш посао на заштити Аџића куће, утврђеног непокретног културног добра, не завршава. Имамо планове за израду нове пројектне документације која ће подразумевати, у договору са републичким Заводом за заштиту споменика културе, израду пројекта конзерваторско-рестаураторских радова. На тај начин ћемо унапредити овај простор односно побољшати услове рада у овом објекту“, појаснила је директорка.

Она истиче да је идеја да се санирају подрумске просторије и уради адекватан депо за издавачку делатност библиотеке „Стефан Првовенчани“, као и нови мокри чвор у подруму, чиме би потпуно била ослобођена парцела на којој се налази објекат односно обезбеђен адекватан дворишни простор какав је ова кућа имала приликом изградње.

Директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Јасминка Марковићи изразила је велику захвалност градоначелнику др Предрагу Терзићу и граду Kраљеву, као и Заводу за заштиту споменика културе Kраљево, истичући да је ово одличан пример сарадње, очувања културног наслеђа и неговања савременог стваралаштва.

„Аџића кућа је симбол града Краљева и архитектуре из XIX века, а „Повеља“ је симбол издавачке делатности краљевачке Библиотеке, по којој је надалеко позната и препознатљива“, нагласила је директорка Библиотеке.

Кућу Зорке Аџић, познатију као Аџића кућу, изградио је познати краљевачки земљопоседник и трговац Јеврем Новаковић, да би је 1922. године купио Михаило Хаџи-Алексић, председник Општине краљевачке. Обимнија рестаурација је извршена 1976. године – санирани су темељ и под, реконструисани трем, димњак, степениште подрума, замењена столарија, као и кровна конструкција.

Print Friendly, PDF & Email