Најстарија школа у Рашком округу, и истовремено најстарија пољопривредна школа у Србији која ради у континуитету, Пољопривредно-хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ у Краљеву, обележава ове године јубилеј -140 година постојања. Кроз различите активности,  у периоду од маја до децембра, ученици и гости имали су прилику да се упознају са ликом и делом првог управитеља школе др Ђорђа Радића.

Пригодним програмом, 11. октобра, школа је обележила стогодишњицу смрти првог доктора агрономије и пионира српске пољопривредне науке по коме и носи назив. Бројне садашње и бивше ученике, наставнике, госте и учеснике програма, поздравио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Како је подсетио, ове године се обележава 140 година од када је краљ Милан Обреновић, 29. јуна 1882. године, потписао указ о оснивању пољопривредне школе у Краљеву, а 1. октобра исте године ученици су ушли у клупе ове школе, која је била интернатског типа.

„У разговору са директорком сазнао сам да је и један од услова за упис тада био и да су породице, из којих су потицали ученици, морале да имају пет хекатра земље. То је јако важно јер деца која су теоријско знање стицала у школским клупама имала су могућност да та знања примене у сопственом домаћинству. Најбољи ђаци су добијали алатке за рад или приплодно грло и то им је омогућило да касније постану узорни домаћини, добри пољопривредници и да могу да наставе да развијају своја места“, изјавио је градоначелник, истакавши да данас ова школа омогућава деци да стекну знања како би се бавила пољопривредом, а многима је стечено знање одлична припрема за упис жељеног  факултета.

Према његовим речима, Град Краљево се труди да сваке године издвоји значајна средства како би финансирао и субвенционисао развој пољопривреде, тај износ је у буџету ове године 80.000.000 динара, а у будућности, како сматра, овај износ може само да расте, никако да се смањује.

„Верујем да ћемо у будућности успети да развијамо нашу земљу на тај начин што нећемо само градити фабрике, већ ћемо бринути о нашој пољопривреди, сточном фонду и земљорадњи“, истакао је градоначелник Краљева.

Терзић је изразио задовољство што директорка Пољопривредно-хемијске школе, наставници и ученици, чувају сећање на др Радића који је, осим што је основао школу у Краљеву, био и председник општине у нашем граду.

„Треба да се сећамо човека који је утемељио нашу науку у пољопривреди и драго ми је што су се, поред директорке, наставника и ученика, и бивши ђаци ове школе потрудили да обезбеде средства како би споменик др Ђорђу Радићу био  постављен. Радостан сам што данас говоримо о свему што је учинио за наш град јер треба да се сећамо својих великана, да бринемо о њиховим споменицима, да водимо рачуна о српској традицији и људима који су задужили и нашу државу и град Краљево“, поручио је први човек града Краљева.

Како је истакла директорка Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ Светлана Младеновић, ово је година када се обележава 140 година постојања прве ниже средње школе у Краљеву, што је за тадашњи град била прва школа тог ранга.

„Како се 100 годишњица смрти др Ђорђа Радића навршила 11. октобра, у знак сећања ученици школе су кроз приредбу „Чувамо задужбину др Ђорђа Радића“ приказали његов живот и дело, онако како га виде савремене генерације. Изложба „Др Ђорђе Радић пољопривредни просветитељ и научник“, која је од јуна 2022. године постављена у холу школе, представља његов живот и дело кроз историју“, појаснила је директорка, па додала:

„Парастосом и освештањем знамења на гробљу завршићемо обележавање овог јубилеја. У овој години смо имали низ манифестација – обележавање указа краља Милана, додељивање новоосноване награде др Ђорђе Радовић најбољим ученицима пољопривредних школа у Србији, а како је школа 10. децембра 1990. године добила име др Ђорђа Радића, тим поводом, 10. децембра, планирана је Свечана академија „Школа некад, данас и сутра.“

Др Ђорђе Радић рођен је 22. априла 1839. године у Великом Бечкереку, а 1882. године дошао у Краљево где је провео свој животни век. Био је председник општине 1916. године, а августа 1922. упокојио се у нашем граду, где је и сахрањен. Основао је Српско пољопривредно друштво у Београду, прву пољопривредну школу у Краљеву, која је почела са радом 01. октобра 1882. године, као и пољопривредне школе у Пожаревцу и Даниловграду. Професор др Ђорђе Радић је први Србин доктор агрономије и први просветитељ у области пољопривреде. Добио је бројна одликовања за свој рад и признања како у Србији, тако и у Француској, Белгији, Италији, Мађарској. Написаo је прекo педесет научних студија и књига из области пољопривреде. Захваљујући донацијама бивших ученика школе постављен је споменик и надгробна плоча на месту где је сахрањен на Старом гробљу. Од 1990. године школа носи име њеног првог управитеља и придодаје јој се подручје рада хемија, неметали и графичарство.

Print Friendly, PDF & Email