„…Здраво да си, народе јуначки, здраво да си, народе певачки… здраво да си, веро православна, здраво да сте, браћо Светосавна… и ти да си здраво, домаћине, који ове госте данас имаш… Бог ће драги све то да награди, твоју кућу он ће да омлади… биће пуна твоја колевка, потећи ће потоци млека… да ти тече и мед и млеко, да сачуваш оно што си стек’о… Бог ти сваког другог добра дао…“, само је део здравице којом је шести, дводневни, „Сабор традиције и културе“ у селу Врба надомак Краљева отворен, уз жеље да се призове свако добро домаћинима и гостима овог, већ традиционалног, окупљања.

И ове године, са идејом прикупљања, обнављања и чувања традиционалних вредности, игре, песме, свирке, обичаја, као и приказивања аутентичних домаћих јела, ручних радова, пољопривредних производа, мештани Врбе су се, гостопримљивошћу, отвореношћу и искреношћу, порепоручили као добри домаћини.

Пасуљ мељанац, сaрма, кисели купус у земљаном лонцу, пуњена паприка, тиквице пуњене печуркама и преливене качкаваљем, проја, погача, сир и кајмак, разне посластице… уз зимницу – ајвар, парадајз у флаши, незаобилазно слатко, али и мед, сок, ракија… – понуђени су посетиоцима у Врби – да пробају или купе…

Према речима директора „Сабора традиције и културе Врба 2022“ Небојше Јовановића, иако очување и оживљавање неких традиционалних вредности села тешко иде, упорност, из године у годину, ипак доноси плодове.

Првог дана су организовани Дани погаче и пите, такмичење у припреми најбољег бурека, слане и слатке пите, најбоље погаче и славског колача, најбољег старог јела, али и најбољег штанда… Првог дана је и такмичење у кувању рибље чорбе. У музичком делу програма наступају појединци који чувају нашу традицију – фрулаши, гуслари, етно-певачи и етно-групе.

Другог дана, како истиче Јовановић, највећи број дешавање је у порти Цркве. Организује се ликовна колонија, која је ове године окупила највише учесника – 11 сликара. Витезови приказују вештине – на коњима и на земљи. Љубитељи добре хране такмиче се у кувању гулаша. Друго вече је вече фолклора, током којег се ове године представило Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ са пријатељима.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, приликом отварања Сабора, истакао да му је веома драго што мештани Врбе оваквом манифестацијом настоје да очувају традицију.

„Очекујем да ће и друга села кренути стопама Врбе, да ћемо и у другим местима моћи да посећујем овакве саборе, који су некада били традиција, који су постојали у готово сваком месту у околини Kраљева. Чини ми се да се пресељењем великог броја људи из села у градове та традиција изгубила, али је сада полако враћамо. Град Краљево ће и у наредним годинама обезбеђивати средства за организацију оваквих сабора“, рекао је градоначелник и додао да ће игралиште на коме се ова манифестација одржава бити пресвучено новим асфалтом.

„Обезбедили смо и средства за изградњу паркинга испред Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Врби, а одмах по усвајању ребаланса буџета наставићемо асфалтирање сеоских путева, тако да ће мештани и Врбе и других краљевачких села имати разлога за задовољство“, поручио је Терзић.

Најбољи учесници Сабора у Врби награђени су дипломама и трофејима, а организатори су захвалили покровитељима манифестације, међу којима је и Град Краљево. Градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу уручене су Захвалница и Плакета за допринос у чувању културне баштине и традиционалних вредности села.

Print Friendly, PDF & Email