Припадници Управе за извршење кривичних санкција, Министарства унутрашњих послова, Војске Србије односно Министарства одбране први су станари који ће се уселити у новоизграђене зграде за припаднике снага безбедности у краљевачком насељу Воћареве ливаде у Рибници.

Кључеве њихових нових домова уручила им је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, захваливши њима, и њиховим породицама, на свему што раде сваки дан и што су одабрали баш позив којим се баве. Она је истакла колико припадници снага безбедности значе за нашу земљу, грађане, нашу безбедности, колико је тежак и изазован њихов позив – и за њих и за њихове најближе…

„Надам се да ћете у овим становима уживати и да ће ваше каријере напредовати, а да вам посао буде миран. Да ми политички паметно чувамо безбедност и сигурност свих наших грађана, укључујући и вас. Да не стављамо вас на прве линије било каквих борби, али да вам плате буду што боље, да можете да приуштите и нове и веће станове, да се не плашите око послова и каријера за своју децу и своје породице, пријатеље и комшије, да заиста Србија настави да напредује као што је напредовала и до сада“, поручила је премијерка приликом уручења кључева у прве две новоизграђене зграде од укупно планираних десет, са 947 станова, на овој локацији.

Она је истакла да је Краљево годинама било у тешкој ситуацији, да је пре пет-шест година стопа незапослености у Рашком округу била 28,4 одсто, што је људе „терало“ у друге градове, у иностранство, да би крајем 2020. године била 11 одсто, али и даље значајно већа од републичког просека. Премијерка је подсетила на то да је председник Вучић био срећан када је успео да доведе „Леони“ у Kраљево, када су отворили хиљаде нових радних места, али и када су сањали велике снове који су омогућавали и локалним, домаћим предузетницима да остају у свом граду. Она сматра да је потребно људима омогућити да отварају своје фирме, у циљу смањења незапослености. Такође, истакла је два важна пројекта.

„Уз станове за припаднике снага безбедности, градимо и Моравски коридор. Ауто-пут ће променити све. Довешће инвеститоре, нове послове, омогућити веће плате, домаћим привредницима да се боље пласирају на европско и светско тржиште. Имамо иновативност, креативност… ауто-пут ће променити све и ови станови и њихова вредност ће само расти и живот у Kраљеву ће постати много бољи. Уједно, надамо се да ће већ средином јула аеродром Морава бити отворен за летове“, истакла је премијерка, напомињући да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ради на просторном плану посебне намене, како би била изграђена још једна полетно-слетна стаза за већи и квалитетнији и путнички и карго саобраћај.

„То све Kраљево позиционира на један потпуно другачији начин. Надам се да ће и Kраљево постати један од оних градова у Републици Србији у који се људи не само враћају, него и долазе да живе из других градова. Ово је још један почетак. Драго ми је што градимо и основну школу и вртић, не само један изоловани пројекат“, рекла је она.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је председник Србије Александар Вучић први српски државник модерне Србије који је на организован и осмишљен начин почео да се брине о решавању тог важног, животног, људског питања за припаднике служби безбедности.

„Сви ви, без обзира да ли сте Војска, Полиција, да ли радите у Министарству правде, Сектору за ванредне ситуације, да ли сте припадници Безбедносно-информативне агенције… свако од вас је одлучио да живот посвети Србији. Ми нисмо велика земља која у часу невоље може да дели Војску, Полицију, Биу. Када је тешко, ми будемо сви једно. Ваша врлина је у томе што не тражите награду за оно што радите и што се, када је тешко, не жалите. Када је тешко грађанима Србије, српском народу где год да живи, ви будете ту за њега, не кукате и не питате. Сада је време да вам се држава Србија одужи и да каже – баш зато што никада ништа нисте тражили, а били сте ту и бићете ту када је тешко, ово је наш начин да вам кажемо колико нам је стало до вас и ваших породица“, поручио је министар Вулин.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић подсетио је на то да је данас симболично 22 године од битке на Кошарама, 22 године које треба да остану у нашем сећању због велике борбе у којој су наши војници одбили и одбацили много снажнијег непријатеља, херојски се борили, показали колико су војничка част, пожртвовање, љубав према отаџбини важни, колико вреди и колико нису бринули о својим животима.

„Зато, предвођени председником Вучићем, захваљујући доброј економији коју он и председница Владе Србије воде и успостављају у овој земљи, имамо прилику да покажемо и конкретно хвала. Мислим да је круна подизања Војске на ноге управо обезбеђивање крова над главом, да можете да гајите децу и унуке у својим становима, да не размишљате о том сегменту, већ да ваше мисли буду тамо где треба да буду – у професионалном служењу својој земљи“, изјавио је Стефановић напоменувши да брига о припадницима снага безбедности није пука реч, фраза.

„Захваљујући тој бризи, ономе за шта се боримо данас, имамо подршку да поправимо и побољшамо ваш стандард, ваше животе, а да ви наставите да се борите за Србију онако како сте и до сада. Нека вам се деца и унуци рађају у становима, уживајте са њима, нека ваш живот буде лепши за толико, а ми ћемо се трудити да учинимо још више“, обратио се припадницима снага безбедности потпредседник Владе и министар Стефановић.

Две године од почетка радова у Воћаревим ливадама, како је нагласио градоначелник Kраљева др Предраг Терзић, имамо част да видимо како изгледају две завршене зграде са укупно две стотине станова.

„Град Kраљево се убрзано развија. Захвалан сам председнику Републике Србије Александру Вучићу, председници Владе и свим министрима који не само да су обезбедили средства како би наши војници, полицајци, припадници  Безбедносно-информативне агенције, судске страже добили свој кров над главом, већ ћемо на овом месту, поред овако лепих зграда, имати и потпуно нову зграду Основне школе „Свети Сава“, за коју је Влада Републике Србије, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, обезбедила 391.000.000 динара. Ускоро ће, уз помоћ Министарства просвете, бити изграђен и вртић за 270 деце у непосредном окружењу. Влада и председник се труде да на свеобухватан и целовит начин реше проблеме и да читаво насеље Рибница постане лепо за живот. Оно постаје потпуно ново Kраљево захваљујући Влади Републике Србије“, истакао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Обиласку станова у насељу Воћареве ливаде и додели првих једанаест кључева краљевачким безбедњацима присуствовао је и директор БИА Братислав Гашић, в.д. директора Грађевинске дирекције Србије Мирко Петровић, као и припадници безбедносних структура и представници институција и организација града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email