Октобар – месец борбе против рака дојке обележава се широм наше земље бројним акцијама. У Краљеву се удруженим снагама ради на буђењу свести о овој опакој болести, посебно на превентиви. Савет за родну равноправност града Краљева је на Тргу српских ратника разговарао са суграђанима на ову тему, у оквиру акције коју организује у сарадњи са Женским центром „Милица“, Центром за социјални рад Краљево, Општом болницом „Студеница“ Краљево, Домом здравља Краљево и Заводом за јавно здравље Краљево.

Председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић је изразила задовољство што су им се придружили и из компаније АВОН, која већ годинама прикупља средства за борбу против карцинома дојке.

„Важно је да, док се боримо са ковидом, не запоставимо ни оболеле од карцинома. Чини ми се да се мање обраћа пажња на друге болести и да треба да радимо на превентиви. Када жена није здрава, она није здрава ни својој породици, ни окружењу, ни нашој Србији. Много је важно да будемо здраве и водимо рачуна о здрављу“, поручила је председница Савета.

Како је истакла главна сестра Опште болнице „Студеница“ Марија Мијајловић, Општа болница „Студеница“ и Дом здравља Краљево су у три државна скрининг програма – грлића материце, дојке и колоректални карцином.

„Од новембра прошле године до краја фебруара ове обављен је скрининг мамографија по програму, чиме су обухваћене 1.994 жене. Тим прегледима је откривено пет нових малигнитета. Сваки скрининг је јако добар и треба се одазивати“, апеловала је главна сестра краљевачке Болнице.

Жене оболеле од карцинома и њихове породице су осетљива група која тражи одређени вид подршке, на чему Центар за социјални рад ради непрекидно.

„Центар пружа подршку непосредно кроз редован рад, кроз остваривање права из области социјалне заштите, али и кроз рад саветовалишта које пружа психолошку подршку породицама – и оболелим и осталим члановима породице јер болест једног члана породице доводи до промене и реорганизације живота читаве породице. Посебно су осетљиве групе где су малолетна деца, породице у којима је и материјална ситуација додатно тешка. Ми помажемо и кроз једнократна давања за помоћ у процесу лечења“, каже Светлана Дражовић, директорка Центра за социјални рад у нашем граду.

Превентива и редовне контроле су јако важне – порука је са обележавања месеца борбе против карцинома дојке, које се спроводи под слоганом „Дај педалу раку“.

Print Friendly, PDF & Email