Делегација града Краљева је положила цвеће на Споменик отпора и победе у част обележавања 4. јула, Дана борца. Уз заменицу градоначелника града Краљева Марицу Мијајловић, пошту борцима који су учествовали у ослобађању земље одали су и чланови Градског већа града Краљева. Венце на споменик положили су и представници Војске, Полиције, борачких и других удружења и организација.

Иако 4. јул званично није државни празник, последњих неколико година град Краљево обележава Дан борца. Заменица градоначелника је подсетила на то да је, према подацима којима се располаже, у Другом светском рату, било око 11.000 бораца са територије града Краљева.

„Да бисмо градили будућност, не смемо да заборавимо прошлост. Како би рекао патријарх Павле, 'ако знамо где смо пошли, морамо да знамо и одакле смо кренули'. Краљево ће наставити да негује своју традицију и чува своју прошлост. Град ће наставити да, на скроман начин, обележава овај празник. Треба послати поруку младим људима да морају да знају шта се дешавало у прошлости, да памте. Ти људи не смеју никада да буду заборављени. Они су дали животе за слободу овог града и као такве треба сви да их памте“, поручила је Марица Мијајловић, заменик градоначелника Краљева.  

Дан борца је обележавао годишњу седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка. Као државни празник, Дан борца се обележавао од 1956. године, а Одлуком Владе Србије од 2001. више се не обележава.

         

Print Friendly, PDF & Email