На Гробљу стрељаних 1941. Године, и ове године, бројне делегације су положиле цвеће и венце у знак сећања на цивилне жртве и инвалиде рата, чији дан се обележава 6. Априла. Парастос невино страдалим цивилним жртвама служио је свештеник Епархије жичке.

Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма меморијално се обележава у знак сећања на прве цивилне жртве у необјављеном бомбардовању Београда и наше земље које су извршиле немачке фашистичке војне силе 6. Априла 1941. Године. Општинска организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање овај дан обележава и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора које су страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву октобра 1941. Године.        

Према казивању др Милана Матијевића, велики број грађана је изгубио животе и рањен током рата, али и после рата од заосталих неексплодираних убојних средстава. Много деце је страдало. Краљево је после 29. новембра 1944. године имало више од 1.800 цивилних инвалида рата, од чега су половину чинила деца, која су нашла нека експлозивна средства камуфлирана у налив перо, играчке, кутије…

„Овај датум је за све грађане Србије и Краљева веома значајан јер су цивилни инвалиди рата, по основу свог инвалидитета, стекли одређена права. Заједничка организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање бори се да очува стечена права у овим тешким економским условима како би им остатак живота био лакши“, каже Матијевић.

            „Ово је само један од датума у чијем обележавању све институције заједнички учествују, како се не би заборавили датуми везани за црне дане наше историје, када смо, ничим изазивајући, били изложени страшним нападима. Данас је уништена свест о томе да су ова места изнад нас овоземаљских, јер овде је више хиљада оних који заслужују већу пажњу“, каже председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додаје да град Краљево помаже и кроз финансирање дела трошкова удружења.

На хумке невино страдалих на Гробљу стрељаних 1941. венац је положила и делегација мађарског града Сентеша која је боравила у посети граду Краљеву.
           
           

Print Friendly, PDF & Email