Град Чачак обележио је јуче 606 година постојања. Тим поводом у Дому културе је одржана свечана седница Скупштине града на којој су уручена признања и захвалнице, а догађају су поред локалног руководства и одборника, присуствовали представници друштвено-политичког живота града, округа и државе. Испред града Краљева седници је присуствовао  градоначелник Томислав Илић.
На почетку свечане седнице обратио се градоначелник Чачка који се укратко осврнуо на годину за нама, истичући да је она била једна од најтежих, како због економске кризе тако и због поплава које су нас задесиле у неколико наврата.
 – Захваљујући локалном буџету, Влади Србије и бројним донаторима из земље и иностранства успели смо да ублажимо последице поплава. Нажалост, све последице неће бити лако санирати још неколико година. Учинили смо све да град функционише. Проширили смо водовод на сеоском подручју, саградили смо Музичку школу, гради се спортска хала у Мрчајевцима, реконструисали смо градски стадион, дограђен је Дом студената. Урадили смо прву фазу азила за незбринуте животиње. Помагали смо пољопривреду, отварање нових радних места. Реконструисали смо одмаралиште у Улцињу, уложили трећину буџета у образовање, подсетио је градоначелник Илић.
Градоначелник Чачка уручио је потом Драгану Кићановићу признање Почасни грађанин града.
Скупштина града је одлучила да ове године Децембарске награде града Чачка буду додељене партијарху српском Иринеју, проф. др Драгутину Ђукићу и КУД “Дуле Милосављевић – Желе”.
Патријарх Иринеј је честитао дан града Чачка, подсећајући да је његова историја много дужа када се вратимо у период када се Чачак звао Градац.
           
Чачак као град припада епохи славних Немањића. Од тада постоји и надамо се да ће постојати данас и сутра и још много миленијума. Град Чачак је један од наших древних градова који је имао велику улогу у историји, дао је велики број личности значајних за нашу историју и културу. Поднебље града Чачка је оно за које је наш владика Николај рекао да је благословена Западноморавска долина. Рођен сам у подножју нашег дивног Каблара, који у своме окриљу чува велики број манастира и они су учинили и допринели да сам се још у младим годинама определио за један пут који, у то време и то доба, није био нимало популаран. Морам да признам да тада нисам имао никавих проблема због свог избора и свог пута. Прошао сам доста места, али како наш народ каже: Свуда пођи али своме доме дођи. Био сам у САД, Аустралији, Европи, али лепоте нашег поднебља има мало у свету. Треба да будемо поносни што припадамо овом граду и овим дивним просторима под небеским сводом. Одавде се виде све наше светње, а понајбоље се види Косово са Метохијом које носимо сви у својим грудима и срцима.  Захваљујем се граду Чачку на овом признању, рекао је патријарх Иринеј, позвавши све да допринесу да овај крај процвета и да буде центар Србије и српства.
Градоначелник града Краљева Томислав Илић је у својој изјави за медије честитао грађанима и руководству града Чачка Дан града. Том приликом је и нагласио  да су односи између Краљева и Чачка на завидном нивоу, али ће се у наредном периоду побољшати сарадњом на оспособљавању аеродрома „Морава“ у Лађевцима који је за ова два града од виталног значаја.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email