Централни догађај овогодишњег вишедневног обележавања Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату је одржан на дан ослобођења, 29. новембар, у парку Пљакин шанац, код Споменика ослободиоцима Краљева. Након химне Србије, коју су отпевале ученице Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Оркестар „27. септембар“ је звуцима „Посмртног марша“ испратио бројне делегације и појединце који су, пред почасним стројем Војске Србије, положили венце и цвеће. На 71. годишњицу ослобођења, славним прецима пред Спомеником ослободиоцима Краљева поклониле су се делегације града Краљева, Рашког управног округа, почасни конзул Амбасаде Белорусије, представници Војске, Полиције, Жандармерије, бројних удружења, политичких странака, појединци… У уметничком делу програма, чланови Градског хора „Црвчанин“ отпевали су две нумере, а глумци Краљевачког позоришта казивали су о борбама за ослобођење нашег града.

Присутнима се обратио градоначелник града Краљева Томислав Илић, поручивши да, „без обзира какве нас невоље мучиле, без обзира на захтеве модерног времена, бременитог бурним дешавањима, Дан ослобођења Краљева у Другом светском рату морамо памтити као дан победе добра над злим, светлости над тамом“.

Како је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић истакао, ово више није симболично, већ традиционално обележавање 29. новембра у нашем граду и захвалио свима који су дошли, положили венце, медијски испратили и на другим начин се укључили у обележавања Дана ослобођења.

Морамо да поштујемо оне који су дали жртву да ми данас живимо слободно. Сви морамо да допринесемо да се историја и значајни датуми не заборављају. Ми смо увек били на мети освајача и морамо да се бранимо, не заборављајући да је неко пре нас увек то без стида и срама већ радио, не жалећи да и свој живот да. Због тих жртава ми имамо обавезу да никада не прекинемо обележавање тих датума и то преносимо на младе генерације“, поручио је председник Скупштине.

Борбе за Краљево завршене су у ноћи 28/29. новембра 1944. године, након три године и седам и по месеци окупације и четрдесетпетодневних тешких борби. Током завршних борби убијено је више од 100 немачких војника, више десетина је рањено. Заплењено је или уништено 11 топова, два тенка, 200 пушака, 15 пушкомитраљеза, 250 разних возила, 600 вагона и две композиције војне опреме. Партизански одред „Јово Курсула“ ушао је у Краљево и одмах је преформиран у Посадни батаљон Команде места Краљево.      

У ослобођењу Краљева су учествовале Друга пролетерска дивизија састава Трећа српска бригада, Четврта црногорска бригада, Шеста српска бригада, Двадесет пета српска пролетерска дивизија састава Шеснаеста, Осамнаеста и Деветнаеста српска бригада и делови 223. стрељачке дивизије Црвене армије.

                    
          

 


 43. Седница Градског већа града Краљева                        28.11.2015.

 

Данас је одржана 43. ванредна седница Градског већа града Краљева.
           

АКТИ ДОНЕТИ НА СЕДНИЦИ >>>
          

Откривање реконструисаног Спомен-обележја на Сењаку                      28.11.2015.

 

У оквиру обележавања седамдесет прве годишњице ослобођења града Краљева у Другом светском рату, свечано је откривено реконструисано Спомен-обележје на Сењаку, у Доситејевој улици.

Како је том приликом изјавио председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, град ће почети обнову и реконструкцију свих спомен-обележја из Првог и Другог светског рата на својој територији.

„Народ који заборави своју историју не заслужује светлу будућност. Желимо да јасно поручимо да морамо да поштујемо претке који су били жртва да бисмо ми живели толико деценија у слободи. Много грађана је дошло данас овде и то нам даје замах и потврду да оно што смо овде урадили треба да урадимо са сваким спомеником. То је наша обавеза“, поручио је председник Скупштине. Он је нагласио да је највећа цена коју можемо да платимо то да споменике препустимо зубу времена и пожелео да нам се никада не деси да нам споменике неко скрнави.

Споменик на Сењаку је, како стоји и на постављеној плочи, посвећен краљевачкој омладини, која је на овом месту августа 1941. године упалила више од 120 вагона сена и показала како се револуционарна омладина неустрашиво бори против сурових фашистичких освајача. Наиме, 22. августа, око два сата по поноћи, на Сењаку код Аеродрома, у близини немачке страже, омладинци Краљева су запалили сено, прикупљено за потребе немачке војне силе. Успеху су допринели ватрогасци који су, по унапред договореном плану, изашли на место пожара са дежурном ватрогасном екипом и прво распалили пожар, а тек онда покушали да га гасе. 

Према речима историчара Милана Матијевића, Немци су сено одузимали од земљорадника из Сирче, са аеродрома, и било је сложено у стогове. У знак отпора према окупатору, они су запалили сено изразивши револт према окупационој власти која је већ 14. априла дошла у Краљево са немачком војном машинеријом, успоставила војну команду, хапсила људе, слала у логоре и на принудни рад, стрељала и вешала на тргу код Споменика српским ратницима.

            Споменик је, у знак сећања на акцију храбрих краљевачких омладинаца, Градски одбор Савеза удружења бораца народноослободилачког рата из Краљева подигао 7. јула 1951. године.
       

 

 

Посета Плесног клуба из Румуније                           28.11.2015.

 

Најбољу плесну групу у Румунији у области савременог покрета у последње три године примио је данас председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са својим сарадницима из Одбора за обележавање значајних датума у историји града Краљева. Плесна група „Jump in, која је настала 2008. године при Студентском културном центру у граду Клужу, гост је краљевачког Плесног клуба „Спектар“, који прославља петнаест година постојања и тим поводом приређује концерт. Поред домаћина, у Дому Војске, на концерту који је ушао у програм обележавања Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату, наступиће и ова румунска група која је на многим међународним такмичењима освојила значајна признања и награде, а гаји разне врсте плесних стилова – од савременог покрета, шоу-денса, џез-денса, хип-хопа.

            Кореограф и вођа групе Алина Ћићео, захвалила је на позиву да посети Краљево, на гостопримству и љубазности, срећна што ће учествовати у програму обележавања годишњице ослобођења. Она је позвала представнике града Краљева да успоставе сарадњу са Клужом, који је други град, после Букурешта, по култури, индустрији, економији. Како је истакла, Клуж има много младих, био је европски град културе младих Европе, а у великој експанзији је у области културе, спорта и индустрије.

Добродошлицу гостима и угодан боравак у граду пожелео је председник Скупштине Сретен Јовановић, истакавши да се ова посета реализује у оквиру културне сарадње Краљева и румунских градова. Како је нагласио, млади увек треба да налазе овакве начине за сарадњу, упознавање других култура, јер тако развијамо љубав и према земљама у окружењу, а само је то начин за лепшу будућност.

            У прилог томе, Плесни клуб „Спектар“ уручио је захвалницу Сретену Јовановићу, без кога, како је нагласио, многе активности које су они организовали не би могле да буду реализоване.

         

 

 

Изложба „Путевима револуције“                          28.11.2015.

  

Захваљујући иницијативи младих града Краљева који посвећују дужну пажњу нашој историји, поново осветљавају један њен период, оживљавају заборављена и запостављена спомен-обележја, у овогодишњем програму обележавања годишњице ослобођења Краљева у Другом светском рату нашла се и изложба „Непримерени споменици“.

Како је и сам рекао, изузетну част да отвори овај догађај имао је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић. Он је, заједно са члановима Одбора за обележавање значајних датума у историји нашег града, прихватио идеју професора историје Војкана Трифуновића, из удружења „Позитивна омладина“ из Краљева, и архитекте Јелене Грбић, из Групе архитеката из Београда, наше суграђанке, да једна оваква изложба прати обележавање седамдесет прве годишњице ослобођења града. Председник је захвалио сарадницима и пожелео да оваквих догађаја буде више, не кријући одушевљење чињеницом да и млади историчари, не само њихове старије колеге, желе да прошлост не буде заборављена.

Према речима историчара Војкана Трифуновић, ово је био логичан след догађаја будући да се „Позитивна омладина“ десетак година, колико постоји, бави промоцијом антифашизма кроз различите активности – октобарску комеморацију, обележавање Дана победе и слично.

„Ово је круна наше борбе за истину о антифашистичкој борби у Другом светском рату. Изложба – то су споменици којих се сви радо сећамо, које смо посећивали или ћемо их тек обићи. Задовољан сам због великог броја посетилаца и медијске пажње коју је изложба привукла, али бих волео да је било више млађих суграђана. Мада, изложба ће бити отворена наредних дана па претпостављам да ће колеге историчари довести децу да посете изложбу“, рекао је Трифуновић.

Изложба је, како је Јелена Грбић објаснила, настала у оквиру истраживачке сарадничке платформе „Непримерени споменици“, у оквиру ширег истраживања о споменицима у Другом светском рату и НОБ. Тема је део истраживања који се односи на оснивање меморијалних комплекса и њихово место у развијању туристичке индустрије односно интеграцију у туристичку понуду Југославије. Бави се механизмима настајања, подизања, одржавања тих споменичких локалитета и даљег развоја у контексту туризма, како су некада коришћени и да ли су и данас део те туристичке понуде, и њиховим стањем. Тренутно је истовремено отворена у Загребу и Сарајеву, од данас и у Краљеву, а следеће године ће бити у Београду, Љубљани, Нишу. Она је подсетила да је још увек отворен позив за прикупљање фотографија из личне архиве које се односе на посете меморијалима, које би биле придружене већ изложеним.

За изложбу је обрађено више тема које се односе на различите споменичке локалитете, а међу њима је и случај спомен-парка у Краљеву, који је у Србији регистрован као културно добро од изузетног значаја у Републичком заводу за заштиту споменика културе под тим именом. Ту су и неки од најбитнијих локалитета Словеније, Хрватске, Босне, и Македоније, Србије.

Изложба „Путевима револуције“ ће у холу испред свечане сале Градске управе града Краљева бити отворена до 6. децембра 2015. године.

       

          

           
    

 

Print Friendly, PDF & Email