„Краљево памти", порука је уз коју су, поводом обележавања Дана победе над фашизмом, представници града данас положили венац на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице. Венце су положили и представници војске, полиције, борачких и мирнодопских удружења. Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату биће обележен великим бројем манифестација и у целој земљи.
Заменик председника градске скупштине Томислав Илић, подсетио је на пошаст која је харала Европом све до пре 68 година уз жељу да се фашизам који је тада капитулирао више никада и нигде не понови.
Овај датум, осим као Дан победе, обележавамо и као Дан Европе, који у времену када смо врло близу добијања датума за почетак преговора за придруживање Европској унији, има посебан значај – рекао је Илић.
Овај датум обележава се у знак сећања на дан када је у Берлину, нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке. У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији (до 15. маја).
У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а њих око 35 милиона је рањено. Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисија бивше СФРЈ објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца.
Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милан Матијевић оценио је да Краљево има посебан разлог за обележаање 9. маја као дана који слави читава Европа, зато што је за време Другог светског рата у Краљеву стрељано на хиљаде људи. Многе породице су остале без својих најмилијих, а све жртве, закључио је Матијевић узидане су у слободу нашг града.


Print Friendly, PDF & Email