Поводом обележавања 9. маја – Дана Европе и Дана победе над фашизмом, на Споменик отпора и победе у парку код Железничке станице и ове године 9. маја венце су положиле бројне делегације. У име града Краљева, пошту жртвама Другог светског рата и венац на споменик посвећен њима положили су заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и члан Градског већа града Краљева Маја Мачужић.

Уз почасни поздрав, венце су положили представници Војске. Затим су следили представници Рашког управног округа, Полиције, Удружења учесника ратова 1991-1999. године, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружења породица палих бораца у ратовима 1991-1999. године, Завичајног друштва „Краљево“, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Покрета ветерана, Удружења ратних војних инвалида и ветерана „Душан Силни“, Покрета социјалиста.

Овај датум обележава се у знак сећања на дан када је у Берлину 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке, чиме је формално завршен Други светски рат у Европи.

Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, истакао је значај обележавања 9. маја.

„Ово је један од најзначајнијих датума у новијој светској историји који означава победу над фашизмом и капитулацију Немачке, која је била на челу једног пакта који је желео да окупира велики део Европе, света. Овај дан је на нашим просторима у одређеном тренутку био неправедно запостављен, али ми морамо да будемо одлучни да ове дане увек обележавамо и зарад млађих генерација подсећамо да је 9. маја 1945. године Немачка потписала капитулацију и признала своје историјске грешке. Задатак нас који смо на одговорним функцијама јесте да се односимо на прави начин према том датуму“, рекао је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Овај датум обележава се и као Дан Европе, установљен у знак сећања на декларацију која се сматра званичним кораком у настајању Европске уније. Године 1950, 9. маја, Роберт Шуман, тадашњи министар спољних послова Француске, представио је свој предлог формирања Европске заједнице за угаљ и челик. Овај предлог, познатији као „Шуманова декларација“, сматра се почетком креације онога што је данас познато као Европска унија. Дан Европе обележава се 9. маја од 1985. године, када је на Савету Европске уније у Милану донета одлука о томе.
"Street Football" Србија у Краљеву

 

Под покровитељством града Краљева, у сарадњи са Савезом за школски спорт града Краљева, у организацији Српског центра за развој спорта и културе „Спортикул Србија“, у граду Краљеву, на Тргу српских ратника, 9, 10. и 11. маја реализован je друштвено-користан пројекат „Street football Srbija“.

Турнир у малом фудбалу свечано је отворен у петак, 9. мај 2014. године у присуству домаћина, организатора, директора и наставника физичког васпитања, којима су уручени поклони за школе. На турниру је учествовало седам краљевачких основних школа и Школа фудбала „Кикер“ са по две екипе од по седам ученика. Дечаци и девојчице из краљевачких основних школа имали су прилику да се информишу о многим девијантним понашањима у друштву и начину како се борити против њих, али и да се добро забаве, стекну нова познанства и могућност да кроз забаву науче нешто ново из области спорта и културе.

Након отварања и извлачења парова представници града Краљева и организатора одиграли су егзибициони меч. Субота и недеља биле су резервисане за лигашки део такмичења, предавање на тему борбе против расизма и наркоманије, финалне утакмице и доделу награда и признања.

Поводом овог пројекта који промовише здрав начин живота, градоначелник града Краљева Драган Јовановић има само речи хвале.

„Ипак су праве вредности на спортским теренима. Циљ и жеља града Краљева је да промовишемо праве вредности, спорт. Град Краљево је, кроз средства која је определио у буџету, акценат ставио на школски спорт. И ова манифестација је подршка томе. Улични фудбал на главном градском тргу биће на радост свих Краљевчана, а пре свега школске омладине. Наш циљ је да промовишемо и фер-плеј, борбу против наркоманије, алкохолизма, расизма, свих девијантних појава у нашем друштву. Жеља нам је да младост овог града окренемо ка правим вредностима, да их склонимо са улице“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић.

Циљ пројекта „Street football Srbija“, који је започет у септембру прошле године и реализован до сада у пет градова, јесте популаризација фудбалског спорта и борба против негативних појава у друштву и свих облика насиља на спортским теренима, социјализација и едукација учесника, етика, фер-плеј, здрав дух и тело, унапређење спортских резултата, као и искрена радост и срећа свих учесника.

Према подацима организатора, пројекат је промовисан у 44 школе, анимирано је 3.700 деце. Пројекат су подржали Фудбалски савез Србије и МУП Србије, са којима су реализовани и други програми. Планирано је да у 2014. години Пројекат буде спроведен у више од 100 школа у 15 градова, као и да се прошири на земље бивше СФРЈ.  

Организатор, удружење „Спортикул“, заступник „Balkan Fare“, невладине организације за борбу против расизма и национализма, има за циљ унапређење и развој спорта, културе, уметности, образовања, екологије, економије и цивилног друштва у Републици Србији и представљање, заступање и подршку организација и програма наведених сегмената у свету, али и борбу против расизма, верске и националне нетрпељивости, као и свих облика насиља.

 

Print Friendly, PDF & Email