Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. мај, који се обележава и као Дан Европе, и ове године у нашем граду обележен је полагањем цвећа и венаца на Споменик отпора и победе. Поред представника града Краљева – градоначелника и председника Скупштине и њихових сарадника, уз звуке „Посмртног марша“ Оркестра „27. септембар“, венце су положили и начелник Рашког управног округа, представници града у Народној скупштини, представници Војске, Полиције, политичких партија, бројних удружења, друштава, појединци.

Град Краљево је тим поводом посетио и пошту жртвама одао и представник Амбасаде Руске Федерације у Србији – помоћник војног аташеа Георги Кљукац.

Срећан сам да сам имао срећу да дођем у Ваш лепи град, и то баш на дан када је завршен Други светски рат пре 70 година. Данас слави не само Србија, већ читава Европа. За Русију, то је постао један од најзначајнијих празника јер Русија поштује своју историју. У овом рату је погинуло око 30 милиона људи, а Србија је трећа држава по броју погинулих у том рату у Европи. Наши преци су заједно ратовали, раме уз раме, борили се против фашизма, и успели. Треба да поштујемо и негујемо своју историју. Срећан сам да могу да положим венац на овај споменик. Желим да захвалим својим прецима што можемо данас да живимо мирно“, рекао је представник Амбасаде Русије.

Према речима председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића, на овом месту заиста треба да се поклонимо, уз велико хвала свима који су учествовали у ослобађању наше земље од највећег зла – нацизма, фашизма.

Оваква места увек морамо да посећујемо, да нам буду инспирација, на основу оваквих места правимо разлику између мира и рата, оних који наносе зло и оних који желе добро своме народу. Никада не смемо заборавити улогу Црвене армије, која је својим великим жртвама помогла да се ми ослободимо од највећег зла које је тада окупирало слободољубиви народ Европе“, поручио је председник краљевачке Скупштине.

Представници града Краљева и Рашког округа и амбасаде Русије венце су затим положили и на спомен-обележје које су војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење села Ратина у Другом светском рату подигли захвални мештани овог села. Страдалима за ослобођење Краљева и Ратине пошту су одали и чланови Друштва српско-руског пријатељства „Краљев град“ из Краљева.

Председник МЗ Ратина Зоран Вукадиновић подсетио је да је 36 припадника Црвене армије, бранећи Србију и село Ратина, положило живот испред олтара Цркве Светог Јована Крститеља.

У част погинулих црвеноармејаца, олтар цркве је на њиховим костима. Тај споменик смо преселили да бисмо направили светињу. Тробојка говори све – и крв и небо и земља су ту. Хвала свима вама који сте дошли да се у овом поморавском селу на ушћу Ибра у Мораву поклонимо сенима оних због којих данас часно гледамо у небо, у земљу која нас храни и поји“, поручио је председник МЗ Ратина и позвао све да буду гости Ратине у дане прославе пробоја Солунског фронта и у време одржавања манифестације „Пројада“.

 
 

 

Конференција за новинаре поводом манифестације "Нарцисима у походе"

 

Уочи 59. акције „Нарцису у походе“, чланови Организационог одбора одржали су конференцију за новинаре. Једна од најстаријих планинарских акција на територији Републике Србије, која се непрекидно организује од 1956. године, и једна је од 12 акција у планинарском календару Србије, ове године је заказана за 10. мај.          

            Председник ПСД „Гвоздац“ Мирослав Станић истакао је да ова акција није такмичарског карактера. Он је, за све заинтересоване да учествују, изнео најважније детаље како би се поход средње тешком стазом дугом 21 километар одвијао без проблема. Такође, подсетио је да је забрањено ложење ватре, ломљење дрвећа, брање нарциса, да су постављене ознаке на стази, као и џакови за смеће. Саобраћај за путничка возила, осим возила службе спасавања, горске службе спасавања, хитне помоћи и једног моторног возила организатора, није дозвољен.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић честитао је организаторима на деценијама успешног организовања акције.            

            Град увек нађе начина да подржи манифестацију. То је део туристичке понуде, део програма Туристичке организације Краљева. И ове године смо са учесницима акције. Желим свима да се лепо проведу, али и да водимо рачуна о природи. Ово пролеће смо почели са јоргованима, настављамо са нарцисима. То је оно што природа нама дарује, а ми природи треба да вратимо. И ова акција је са локалног прешла на републички ниво. Треба да се преноси на млађе генерације“, поручио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Директор Туристичке организације Краљевa Драган Рајичић захвалио је  локалним медијима на сарадњи, јер, како је рекао, конференција за новинаре је прилика да се позове што већи број наших суграђана да дођу на планину Столови. У оквиру туристичке понуде, покушава се да се све природне лепоте потенцирају, подигну на виши ниво, да се прошири добар глас о лепотама града Краљева и околине, као и да се пласирају информације о манифестацијама.

Акцију „Нарцису у походе“ ПСД „Гвоздац“ организује у сарадњи са Туристичком организацијом Краљевa, градом Краљевом и МЗ Каменица, а под покровитељством Владе РС – Министарства омладине и спорта и Планинарског савеза Србије.

 

 

 

Регионална обука СКГО                                                                 06.05.2015.

 

 

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије је 6. маја у Краљеву одржала прву од пет регионалних обука на тему унапређења пословног окружења на локалном нивоу, са циљем да све општине и градове упозна са резултатима овог пројекта. Пројекат се у протекле три и по године спроводио у шест већих општина у виду регулаторне реформе свих административних процедура града/општине, као и у 10 мањих општина, у виду поједностављења 15 одабраних процедура и израде њихових модела.

Краљево је један од градова у коме је, уз подршку Оптимуса – Центра за добро управљање, партнерске организације СКГО, успешно спроведена пуна регулаторна реформа. Посвећеност управе и њени резултати на пројекту свакако представљају пример добре праксе, што је и један од разлога да Краљево буде изабрано за премијерно место регионалних окупљања. Преостале четири регионалне обуке ће бити одржане у СКГО пилот општинама Књажевац, Кањижа, Ковин и Ужице. Начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић ће резултате регулаторне реформе у граду Краљеву, осим на обуци у свом граду, представити и колегама у Књажевцу и Ужицу.

Данашњем скупу, који је у име домаћина поздравио заменик градоначелника Милун Јовановић, поред представника града Краљева, присуствовали су и представници Горњег Милановца, Новог Пазара, Тутина, Рековца, Ивањице, Ћуприје, Кнића, Врњачке Бање и Чачка.

 

 

 

 

 

05.05.2015.

Корисници грантова у опреми за микро и мале бизнисе потписали уговоре о донацији са ХЕЛП-ом              

 

У оквиру пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, у Краљеву су представници немачке хуманитарне организације ХЕЛП потписали уговоре о донацији са 30 корисника грантова у опреми за започињање микро и малих бизниса. Овај пројекат ХЕЛП спроводи уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну сарадњу SIDA, а суфинансирају га циљни градови и општине Краљево, Лесковац, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у Србији мотивисањем на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и умрежавање.

„Драго ми је да сам у Краљеву, где смо реализовали многе пројекте, а данас потписујемо уговоре са корисницима који ће имати могућности да побољшају шансе за запошљавање. Овај пројекат има велики утицај на живот људи, омогућава им да сами могу да зарађују средства за живот. То је један од најбољих начина да им помогнемо. Желим успех нашим корисницима. Захваљујем граду Краљеву, који је већ дуги низ година партнер и учествује у овим пројектима са Хелпом“, рекао је регионални координатор Хелп-а Клаус Мок.

            У име града, на помоћи и сарадњи, захвалио је Милун Јовановић, заменик градоначелника.

            „Досадашња сарадња је била сјајна, надам се да ћемо тако наставити. Свим корисницима желим да новац утроше на прави начин и да им то буде одскочна даска у стварању услова за бољи живот њихових породица. Честитам им и молим да новац користе на прави начин – како би унапредили свој живот“, поручио је заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

 Потписници уговора о донацији (17 жена и 13 мушкараца), уз помоћ дониране опреме, самостално ће започети микро и мале бизнисе у области пољопривреде, услуга и заната (пекари, кројачи, аутосервисери, фризери, козметичари, сакупљачи секундарних сировина). Они су већ похађали обавезан пакет пословних обука (менаџмент, маркетинг и бизнис план), за шта су им провајдери обуке Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, приликом потписивања уговора, уручили цертификате.

Наредна активност Хелп-а у оквиру програма је набавка опреме, а корисници треба да региструју своје делатности у складу са законодавством РС, обаве 10-15 часова рада у корист локалне заједнице и учествују са пет одсто за грантове у опреми вредности 1.500 евра, односно 10 одсто за грантове у опреми вредности 2.400 евра.

Хелп је у Краљеву до сада реализовао двадесет пројеката доделом 551 гранта у опреми и обезбеђивањем стамбених решења за 139 породица.

Вредност овог пројекта у Краљеву износи 116.493,00 евра, уз учешће града од 4.725,00 евра. Укупна вредност пројекта за седам градова и општина је 776.622,00 евра.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email