Полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника град Краљево је обележио Дан примирја у Првом светском рату 11. новембар. Након химне „Боже правде“, уз звуке „Посмртног марша“, у извођењу Ватрогасног оркестра „27. септембар“, венце су положиле званичне делегације града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије, борачких и других удружења, друштава, организација, политичких партија.

Овај државни празник обележава се у знак сећања на дан када су, 1918. године, у специјалном железничком вагону мајора Фердинанда Фоша, у француском граду Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат.

„Град Краљево и ове године обележава Дан примирја у Првом светском рату. Као и у оним временима која су била смутна и тешка, Србија је и данас у сличној ситуацији, када појединци нарушавају наш територијални интегритет, када траже да непризната држава Косово уђе у УНЕСКО. То што се тако нешто није догодило, велика je наша победа и ја се надам да ће ова Влада РС одолети свим искушењима“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић. 

Подаци говоре да је у Првом светском рату Србија изгубила око 1.250.000 људи, што је било око 28 одсто од укупне популације. Краљево је сачекало ослобођење са преполовљеним бројем становника – од 5.000, колико је било уочи рата, крај рата је сачекало са око 2.500 становника.

            Симбол успомене на васкрснуће Србије, која се након Првог светског рата дигла из пепела и наставила даље, јесте цвет Наталијина рамонда (Ramonda Serbica), познат и као „цвет феникс“, јер, када је потпуно осушен, уз само мало воде, оживи и наставља да расте. Значка, који се носи на реверу у седмици која претходи празнику, има овај цвет пришивен на преклопљену зелено-црну траку и комбинација је чувеног Ордена албанске споменице – медаље за спомен на повлачење српске војске која је претходила победи у Првом светском рату, и овог јединственог цвета, који је име добио по краљици Наталији Обреновић, а расте углавном на истоку Србије, али и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан.

 

                

                

  Обилазак радова                                                                           11. новембар 2015.

 

Представници града Краљева и Рашког управног округа, предвођени градоначелником Томиславом Илићем и начелником Округа Небојшом Симовићем, обишли су  радове на реконструкцији Улице Николе Бубала на Буњачком Брду, а затим и управо завршен пут Коматовићи-гробље Готовац у МЗ Жича.

На Буњачком Брду при крају су радови на асфалтирању 130 метара улице, једне од три које су рађене. Председник Месне заједнице Рибница Марко Станковић је истакао изузетно добру сарадњу месне заједнице са Дирекцијом за планирање и иградњу и градом. За три улице, укупне дужине 500 метара, вредности око три милиона динара, мештани су уложили 15 одсто, а град 85 одсто средстава, с тим што је месна заједница урадила комплетну документацију.          

Градоначелник је истакао да су до сада обишли месне заједнице удаљеније од центра града, а сада су на реду ове ближе центру. Води се рачуна о свим месним заједницама на територији града Краљева и прати динамика извођења радова.

Ови радови спадају у редовне активности Дирекције за планирање и изградњу Краљево и требало би да буду завршени до краја овог месеца, до када ради асфалтна база. 

На управо асфалтирани пут у Готовцу мештани су чекали скоро пет година. Како је истакла Живка Вујовић, председник Месне заједнице, поплаве су додатно оштетиле пут и, за два-три километра, продужиле пут мештанима до кућа, имања, гробља. Она је, у име мештана Горњег и Доњег Готовца и Жичке Реке, Растоке и Матарушке Бање, који ту или живе или сахрањују своје на оближњем гробљу, захвалила на путу и граду и округу и јавним предузећима. Будући да је потребно урадити и уличну расвету, она је апеловала на мештане да имају стрпљења и пруже подршку док се, постепено, све не заврши.

Како је истакла директорка Дирекције Марица Мијајловић, у оквиру програма уређивања грађевинског земљишта, ради се на изградњи путева и на сеоском и на градском подручју. У Жичи су два путна правца у оквиру ГУП-а, један ван, укупне дужине 552 метара, вредности око 2.700.000 динара.

Начелник Рашког округа Небојша Симовић изразио је наду да ће опредељена средства за инфраструктуру бити утрошена до нове године. Он је истакао да има још много посла, много ће остати и за наредну годину, али да се  нада да ће грађани бити задовољни радом локалне самоуправе и јавних предузећа.

 

          

           

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email