Свечаности поводом обележавања Дана рода авијације, одржаној на аеродрому Морава у Лађевцима, присуствовао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

У обележавању 2. августа, припадницима 98. авијацијске базе, придружили су се и заменик команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Душко Жарковић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, начелник Полицијске управе Краљево Марко Јордовић, начелник Моравичког округа, пензионисани генерали, представници локалне самоуправе, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве и други.

Заменик команданта РВ и ПВО се осврнуо на дугу историју ваздухопловства у нашој земљи, истакавши, између осталог, да је у протеклих годину дана ратно ваздухопловство постало богатије за два нова транспортна вишенаменска хеликоптера МИ17, чиме су транспортни капацитети и мобилност снага Војске Србије повећани. Он је истакао одличне резултате током командно-тактичке вежбе снага за хитно реаговање „Морава 2016“ и заједничког тактичког увежбавања снага РВ и ПВО.

Живковић је поручио да су јуначка дела некадашњих наших пилота, патриотизам, храброст – трајна иснспирација и пример садашњим и будућим генерацијама ваздухопловаца како се чува и брани част професије и како се воли и брани отаџбина.

Телеграми честитки поводом данашњег празника стигли су од министра одбране Зорана Ђорђевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, команданта РВ и ПВО Рајка Живака и многих других.

Припадницима 98. ваздухопловне бригаде додељене су награде и медаље за ревносну службу.

Сечењем колача припадници 98. авијацијске базе обележили су и своју славу – Светог пророка Илију „Громовника“.

 

Други август односно Свети Илија, традиционално се обележава као Дан рода авијације, а од 1924. као ваздухопловна слава. Идеја о увођењу ваздухопловства у наоружање Војске Краљевине Србије зачета је 2. августа 1893. Уредбом о формирању целе војске, којом је било предвиђено да се по једна ваздухопловна балонска чета налази у саставу сваке дивизије Војске Краљевине Србије. 

 

         

Print Friendly, PDF & Email