Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату обележен је данас у нашем граду полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима, у организацији града Краљева, МЗ Ковачи и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. У име града Краљева, на споменик на којем су исписана имена 34 борца страдала у ратовима од 1912. до 1999. године, венац је положио Сретен Јовановић, председник Скупштине.

„Ово место мора вечито да нас опомиње, да нас држи на окупу, да никад не заборавимо своју историју и датуме када смо успели, само зато што смо били јединствени и одлучно рекли не непријатељу. Велико поштовање изражавам свима у МЗ Ковачи јер никада нису престали да посећују ово место, на коме видимо и петокраку и крст. Када смо били сложни, увек смо изашли као победници. Ја ћу се увек трудити да оваква места не заборавимо, да их посећујемо. Није то обавеза само борачких организација, већ и оних који су на власти. Морамо поштовати историју. Они који су дали животе заслужили су за то. Има ли шта светије за поштовање од дана када смо дочекали слободу“, поручио је председник Скупштине Сретен Јовановић.

Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић подсетио је да на територији града Краљева има 57 споменика и споменичких обележја из ослободилачких ратова 1912-1918. године и 136 из НОР-а, више од 50 улица носе имена бораца и борбених јединица, а на спомен-обележјима из НОБ-а је уписано више од 1.200 имена. Како је истакао, данас се сећамо свих својих јунака, бораца и преживелих и оних који су пали на бојиштима и одајемо им вечну пошту.  

Дан устанка се као државни празник обележавао до 2001. године, када је, одлуком Владе Србије, укинут. Овај дан обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, када је Жикица Јовановић Шпанац 7. јула 1941. године на сеоском вашару убио два жандарма. 

 

 
 
 
 
 
  

Print Friendly, PDF & Email