Поводом Дана ватрогасаца Србије, представници градских власти и Добровољног ватрогасног друштва Краљево (ДВДК), положили су данас венце на спомен-плочу на згради старог Ватрогасног дома, из којег је ватрогасни оркестар 27. септембра 1941. године кренуо и изашао из тада окупираног Краљева.
Чланови тадашње ватрогасне чете су тог дана обукли више униформи, једну преко друге, спалили архиву, онеспособили телефон, засвирали корачницу, парадним кораком прошли поред немачке страже на мосту и пребацили се до Гоча, где су су се прикључили партизанском одреду „Јово Курсула".
„Осам деценија ДВДК је изузетан јубилеј, јер су се власти и системи мењали, а ватрогасци су у сваком времену нашли своје место и у изазовима оправдавали своје постојање", рекао је честитајући члановима ДВДК 80 година постојања председник градске скупштине Сретен Јовановић, који је заједно са помоћником градоначелника за спорт и социјална питања Радомиром Јовановићем положио венац на спомен-плочу на згради некадашњег Ватрогасног дома.
Чланови ДВДК током целе 2013. године обележавју 80 година постојања програмом „Кућа без пожара", настојећи да превентивним саветима утичу на смањење броја пожара, a рад са најмлађима подразумева квиз знања, који је од Краљева прихватила цела Србија. У граду на Ибру око хиљаду деце годишње прође кроз обуку са садржајима који су примерени њиховом узрасту.
Према речима почасног председника ДВДК Милутина Вукосављевића, Краљево је први град у Србији који је формирао добровољна ватрогасна друштва у селима.
Друштво има одличну сарадњу са ватрогасцима Словеније, Хрватске, Немачке, Грчке и Кипра, а својим резултатима према речима Вукосављевића, настоје да оправдају све оно што су генерације ватрогасаца радиле деценијама пре њих.


Print Friendly, PDF & Email