Свечани дефиле – најава манифестације „Дани јоргована“, која ће бити одржана у Краљеву 23. маја, и јубилеја 765 година пријатељских веза Срба и Француза, организован је у Београду. Поворка у част вишевековног пријатељства Срба и Француза кренула је испред Скупштине града Београда предвођена „Урошем и Јеленом“, које су представљали најбољи ученици града Краљева, у кочији и у пратњи витезова.

            У свечаном дефилеу били су и челни људи града Краљева и града Београда – градоначелник Краљева Томислав Илић и председник Скупштине Сретен Јовановић, са другим представницима града и Градске управе, као и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, градски менаџер Горан Весић, секретар Секретаријата за привреду Тијана Маљковић, са својим сарадницима. Манифестацију је подржала и амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро, која је учествовала у дефилеу, као и амбасадори Палестине и Катара. Ту су били и представници дијаспоре југа Француске, из Нице, Кана, Лиона, чланови Завичајног друштва Краљево и Подружнице Друштва у Београду, учесници ОРА, личности из јавног и културног живота Србије и многи други. 

            Ученици краљевачких школа делили су јорговане свима који су се тог 26. априла задесили у Кнез Михаиловој улици и на Калемегдану. Са њима су у поворци јоргована били и витезови, чланови културно-уметничких друштава, плесне групе, глумци, певачи и многи други.

            Свечаном садњом јоргована на зеленој површини између Градске библиотеке града Београда и Амбасаде Републике Француске, и пригодним говорима званичника, подсетило се на 765 година пријатељства српског и француског народа, на љубав српског краља и француске принцезе, којој је он, у знак љубави и поштовања, читаву долину засадио јоргованима.

            Симболично по грану јоргована положили су званичници Краљева и Београда и амбасадорка Француске и представници дијаспоре на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.  

На Калемегдану је Туристичка организација Краљева, са својим сарадницима, представила Краљево на специјалним штандовима. А на позорници је, осим званичних обраћања, изведен и пригодан програм. Београђанима су се представила краљевачка културно-уметничка друштва и певачке групе за неговање изворне српске етно музике – КУД „Карановац“, КУД „Чукојевац“, као и КУД „Зубин Поток“, Певачко друштво „Рибница“, ученици етномузиколошког одсека Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

„Дани јоргована“ биће настављени централном манифестацијом у Краљеву 23. маја, а у циљу равијања још бољих односа Француске и Србије, и у француским градовима Кан, Ница, Лион у јуну.

Ове године, поред досадашњих организатора Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, у организацију се укључило Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Дијаспора Срба са југа Француске. 

 

 

BEOGRAD DEFILE DANI JORGOVANA from zoran ljubojevic on Vimeo.

IZJAVE -SADNJA JORGOVANA 

IZJAVE KALEMEGDAN 

 

 

Такмичење ђака у познавању саобраћајних прописа 

Дана 26.04.2015.године на полигону ОШ ''Димитрије Туцовић'' у Краљеву одржано је градско такмичење ученика од 5. до 8. разреда  основних школа са територије града Краљева. Том приликом је Савет за безбедност саобраћаја града Краљева за све ученике који су учестовали у овом такмичењу обезбедио мајице. Такође су од стране Савета за победничке екипе, као и појединачне победнике обезбеђени флуоресцентни прслуци, као и пригодне награде (кациге за бициклисте, рукавице, наочари, цикломастери, пумпе, ранчеви, предње фарове и сл.). Прво место освојила је ОШ ''Доситеј Обрадовић'' Врба, друго место ОШ ''Петар Николић'' Самаила и треће место ОШ ''Чибуковачки партизани'' Краљево.                                                                                                                            24.04.2015.

 Конференција за новинаре у Скупштини града Београда

 

Поводом најаве манифестације „Дани јоргована“, дефилеа који ће 26. априла бити одржан у граду Београду, од Скупштине града Београда, Кнез Михаиловом улицом, до Калемегдана, у Скупштини града Београда одржана је конференција за новинаре. О гостовању краљевачких „Дана јоргована“ у главном граду говорили су менаџер града Београда Горан Весић, секретер Секретаријата за привреду града Београда Тијана Маљковић, градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Краљева Сретен Јовановић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

„Као неко ко је одрастао у Краљеву, ту завршио основну и средњу школу, срећан сам што сам данас овде у прилици да угостим наше госте из Краљева. Ова манифестација није само локална, краљевачка, већ заслужује да буде и манифестација читаве Србије, па и међународна. Београд почиње да живи од туризма и ми као град морамо да уложимо у што више разних манифестација, културних, историјских, конгресних, спортских, како бисмо имали што више туриста. Ова манифестација може да привуче туристе. Зато смо поносни и срећни што ће Београђани моћи да виде дефиле, што ћемо моћи да поредставимо своју богату историју. Она није само подсећање на јорговане, већ на нашу богату историју, наше односе са Француском и наш положај у Европи пре много векова. Надам се да ћемо идуће године наћи начин да један део манифестације буде одржан и у Београду, и да ћемо тако допринети развоју манифестације“, рекао је градски менаџер Весић.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је свима који су допринели да „Дани јоргована“ буду манифестација која прелази границе Србије.

„Ми смо једну историјску причу која се десила пре 765 година приказали кроз културну манифестацију. Позивам да дођете у Краљево, али, наравно, пре тога на манифестацију овде у Београду“, рекао је градоначелник Краљева истакавши традиционално краљевачко гостопримство, које је показано и приликом Дејвис купа.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић изразио је задовољство што је званично започела реализација пројекта који повезује нашу историју, представља нас, ко смо, шта смо, одакле смо.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић захвалио је свима који су учествовали у овогодишњој организацији „Дана јоргована“ истакавши да Рашки округ има највише потенцијала у Србији за развој духовног туризма, бањског, спортског, туризма етно села. Он је посебно осврнуо на бројне манастире, које годишње посећује изразито велики број домаћих и страних туриста, бање које су већ познате, али и оне неексплоатисане, планинске центре, етно села.

„Наша жеља је да кроз манифестације као што су „Дани јоргована“ привучемо што већи број гостију, направимо препознатљив бренд у Србији, као што је културна манифестација којом ћемо представити историјску традицију живота у Србији. У жељи да покренемо туризам у Рашком округу, поставили смо пројекат Краљевграда. Кроз тај град-хотел, са етно ресторанима, ризницама, позориштима, амфитеатрима привукли бисмо госте које бисмо могли да одведемо до Врњачке Бање, Копаоника, Гоча, у етно села, да упознају централну Србију. Туризам је најпрофитабилнија делатност, коју, ако покренемо, покренућемо и привреду. Надам се да ћемо се видети следеће године у Београду, а ја вас позивам да 23. маја будете наши гости, уживате у „Данима јоргована“ и видите шта Краљево може и има“, поручио је начелник Рапког округа Небојша Симовић.

Дефиле у Београду заказан је за 11.00 часова испред Скупштине града Београда. Колона, у којој ће се налазити представници Краљева и Београда, званичници, дипломате, представници дијаспоре југа Француске, краљевачка културно-уметничка друштва, ученици краљевачких школа, витезови, плесне групе и многи други, предвођена кочијама, Кнез Михаиловом улицом, стићи ће до Калемегдана, где ће бити изведен пригодан програм. Предвиђена је и садња јоргована на платоу између Библиотеке града Београда и Амбасаде Републике Француске, као и полагање цвећа на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Овај дефиле најава је централне манифестације која ће 23. маја бити одржана у Краљеву.  

 

 

Print Friendly, PDF & Email