Град Краљево се и ове године укључио у програм обележавања Дечје недеље који, под мотом: „Дете је дете да га волите и разумете“, спроводи Министарство за бригу о породици и демографију у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије.
Тим поводом, у амфитеатру Основне школе „IV краљевачки батаљон”, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, заједно са координатором Канцеларије за младе Николом Пантовићем и руководиоцем Школске управе Краљева Бојаном Маринковић, разговарао са ученицима VI, VII и VIII разреда, члановима Ученичког парламента и Вршњачког тима.

Краљевачке основце је занимало са којим врстама проблема се сусреће први човек града и како је то бити градоначелник у Краљеву, шта је то Канцеларија за младе и које све активности има, шта градоначелник мисли о образовном систему и да ли постоји разлика у образовању данас и кад је он био основац, као и шта он може да уради за еколошку слику града и  како локална самоуправа може да поправи положај деце…
„Када обилазимо школе, просто не можемо некада ни да верујемо како мала деца, која имају седам или осам година, знају како функционише систем, знају много и о природи, о нашем друштву, много читају и уче. Мислим да су данашња деца јако паметна, али и да не би требало да користе рачунар и мобилне телефоне, већ треба да више времена проводе бавећи се спортом, у природи. Данашње време је нешто другачије у односу на оно кад смо ми одрастали“, изјавио је Терзић.
Према речима руководиоца Школске управе Бојане Маринковић, у складу са овогодишњом темом, Дечја недеља посвећена је дечјим правима.

„Ове године све школе су се одазвале обележавању Дечје недеље, а осим Школске управе, ове активности подржали су и локална самоуправа и Канцеларија за младе Градске управе. Због епидемиолошке ситуације одлучили смо да посетимо само једну школу и да ученицима дамо прилику да питају оно што их интересује“, појаснила је Бојана Маринковић.
Директорка ОШ „IV краљевачки батаљон” Марина Вучинић истакла је да је у њиховој школи сваки тренутак посвећен деци. У оквиру обележавања Дечје недеље ђаци су угостили краљевачког песника Дејана Алексића, предшколци су посетили Ватрогасни дом и Еколошку кућу, а ученици трећег и четвртог разреда правили су играчке од рециклираног материјала са својим старијим другарима из Вршњачког тима.
„Рад сваке школе мора бити у складу са локалном заједницом и јако je битна подршка и сарадња са Градом. Ово је један леп повод да ученици директно разговарају са градоначелником и представницима локалне самоуправе, да изразе своје жеље, захтеве и проблеме и можда добију могућност да им се испуни нека жеље или очекивање“, изјавила је директорка.
Највећа национална манифестација за децу, која се одржава сваког октобра, има за циљ континуирано побољшање положаја детета у друштву, поправљање њиховог статуса у породици и школи, као и стварање окружења које подстиче развој деце и омладине.

Print Friendly, PDF & Email