Са циљем финализовања пројекта урбане регенерације Доситејеве улице, за чију реализацију  аплицира за кредит вредан осам милиона евра, у граду на Ибру данас борави Мисија администратора Централне европске банке (ЦЕБ), коју предводи вицегувернер Миколај Довгиелевич.
У делегацији ЦЕБ налазе се и Матиас Бауер, заменик шефа кабинета гувернера  као и чланови Управног одбора ЦЕБ-а из Белгије, Данске, Финске, Француске, Литваније и Луксембурга.

„Ово су људи који ће одлучивати и, надам се, донети, позитивну одлуку о кредиту којим се задужује Влада Србије, а обавеза Краљева је да изградњом 360 станова на месту зграда тешко оштећених у земљотресу, реши проблем становања за више од хиљаду становника Доситејеве улице“, рекао је градоначелник Краљева Драган Јовановић, који је заједно са другим градским челницима разговарао са представницима ЦЕБ.

Он је изразио наду да ова сарадња отвара могућност преговора и са Европском инвестиционом банком око кредита вредног 10 милиона евра, којим би био заокружен процес санације свих обејката оштећених у земљотресу новембра 2010. године.

Вицегувернер ЦЕБ Миколај Довгиелевич је, после презентације пројекта ФИП 17544, који подразумева стамбену реконстукцију осам зграда у Доситејевој улици старих више од пола века, похвалио досадашњу сарадњу града Краљева са ЦЕБ и напоре у припреми реализације пројекта.

„Преостале су само формалности које треба да се одраде на нивоу Владе Србије, али се надам да ће све то бити брзо урађено како би наша банка што пре кренула у реализацију овог, за њу једног од најважнијих актуелних пројеката“, рекао је Довгиелевич.

Он је додао да су захтеви ЦЕБ да, осим комплетне документације и испоштованих процедура град Краљево и Влада Србије обезбеде структуру за његову реализацију која подразумева формирање организације за имплементацију пројекта.
Према речима Довгиелевича, у оквиру посете, која траје до 25. октобра, делегација ЦЕБ обићи ће и друге градове и регионе у Србији, како би се упознали са проблемима, питањима и начинима на који Развојна банка Савета Европе може највише да помогне.
Осим за пројекат стамбене реконструкције, ЦЕБ је заинтересован и за финансирање пројеката социјалног становања у више градова Србије, укључујући и Краљево.

Пројекат урбане регенерације Доситејеве улице биће представљен Управном одбору ЦЕБ на предстојећој седници тог тела у новембру ове године.
 

 


Print Friendly, PDF & Email