Краљево је данас био град домаћин делегацији руског града Иванова, који има 410.000 становника и око 300 километара је удаљен од Москве, коју предводи градоначелник Вјачеслав Миахалович Сверчков.
Он је изразио наду да ће сарадња која је почела сарадњом културних институција, после чега су и привредници оба града исказали заинтересованост, после данашњег уговора моћи да буде проширена и на област спорта.
Према речима Сверчкова, Ивановска област има око 1.200.000 становника и веома развијену текстилну индустрију са вековном традицијом, па су Руси веома заинтересовани за сарадњу у овој области, али и у другим привредним гранама.
"Јуче сам на социјалној мрежи Tвитер поставио обавештење да наша делегација путује у Србију на потписивање уговора о сарадњи наших регија, а много људи у Русији је већ реаговало одушевљењем што ће се то коначно десити", рекао је градоначелник Иванова.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић рекао је да је припрема за потписивање уговора о партнерству трајала годину дана и да сада следи препознавање компаративних предности двеју привреда, будући да су и привредници Краљева учествовали на сајму привреде Ивановске области.
Тим поводом, потписан је званичан Уговор о сарадњи ова два града, самим тим и сарадњи Србије и Русије.
После потписивања Уговора о сарадњи између града Краљева и града Иванова потписан је и трипартитни уговор о сарадњи између Руског центра за науку и културу из Београда ,"Руско-српског дома " из Иванова и Српско -руског дома "Св. Александар Невски" из Краљева.
Гости из Русије су посетили манастир Жичу, а потом је уследио и пријем код владике жичког, господина Хризистома у Епарјхиском двору код цркве Светог Саве у Краљеву.
На крају званичне посете у ММЦ" Кварт"  одржана је презентација привредних , туристичких,културних и образовних потенцијала града Краљева ,Рашког округа и града Иванова.
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email