Делегација партнерског пољског града Зелена Гора, на чијем челу је заменик градоначелника Виолета Харежлак, почасни грађанин града Краљева, борави у Краљеву од 3. до 6. јула.  У делегацији су и Конрад Витрилак, шеф Кабинета градоначелника, и Станислав Домаш – Домашевиц, заменик шефа Одељења за економију.

Госте су данас примили градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и председник Скупштине града Сретен Јовановић. Састанак је био прилика да се наставе разговори о дугогодишњој успешној сарадњи, нарочито у области спорта и културе, али и да се размене искуства у решавању тренутно највећих проблема на обе стране, као што је нпр. ниска стопа наталитета, која захтева подршку у опстанку и развоју породице.  

Према речима градоначелника Краљева, породична политика је веома занимљива и актуелна тема и ми ћемо видети шта су у Зеленој Гори урадили по том питању, како бисмо применили њихова искуства, поготову што је не само у нашем граду, већ и на нивоу Републике, бела куга веома изражена.

„Ми имамо дугогодишњу сарадњу са Зеленом Гором, највише културну и спортску. Надам се да ћемо овом посетом ту сарадњу проширити и на друге видове сарадње, нарочито привредну. Пољска је високо и значајно котирана у Европској унији, тако да се надам да ће нам помоћи у претприступним фондовима, указати нам приликом приступања ЕУ шта је неопходно и где можемо да конкуришемо за претприступне фондове“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Заменик градоначелника Зелене Горе Виолета Харежлак рекла је да је Зелена Гора спремна за проширење сарадње и отворена за сваку врсту помоћи. И она својим личним залагањем доприноси одржању и обогаћивању сарадње Краљева и Зелене Горе и личним примером показује како се ради на зближавању и продубљивању пријатељских односа пољског и српског народа.

„Сматрам да сам ја представник града Краљева у Зеленој Гори, где кажу да сам већ напола Српкиња. Моја симпатија према Вашем граду је општепозната и пренета на становништво Зелене Горе. Највећим достигнућем ипак сматрам сарадњу између младих људи који се узајамно посећују, сарађују у спорту, заједно уче и друже се. Као што је и градоначелник Краљева рекао, раздаљина више није препрека. Ми морамо да искористимо ту ситуацију зарад будућих генерација, наше деце, наших унука, да боље и складно живимо“, рекла је Виолета Харежлак приликом пријема.

На састанку је заменик градоначелника Милун Јовановић предложио да Зелена Гора, као партнерски град Краљева, лобира код Владе Пољске да се укључи у Донаторску конференцију за помоћ Србији у отклањању последица поплава, заказану за 16. јул у Бриселу.
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email