Поводом недавног боравка (од 24. до 29. октобра) званичне делегације града Краљева у Канади, данас је одржана конференција за новинаре.

Трочлану делегацију града чинили су градоначелник Томислав Илић, народни посланик из Краљева Зоран Бојанић, председник Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Канадом, и новинар Мирољуб Дугалић, који је посредовао у успостављању везе донатора Миломира Главчића и града Краљева.

Током посете представника града Краљева граду Нијагара Фолс, потписано је писмо пријатељства између нашег и овог канадског града и уприличен сусрет са Миломиром Главчићем, добротвором и донатором за изградњу моста преко реке Ибар у Краљеву и набавке магнетне резонанце за Општу болницу Студеница у Краљеву, као и сусрет са представницима Амбасаде Србије у Канади.

            Мирољуб Дугалић је истакао да потписивање повеље има предисторију, чији је темељ у сарадњи тамошњих Срба и њиховом доприносу развоју родних крајева и Краљева. Реч је, наравно, о Миломиру Главчићу, који је, поред Амбасаде Србије у Канади и Конзулата, био домаћин нашој делегацији.

Према речима Дугалића, сусрет са Главчићем је био веома срдачан.

„Он је изванредан домаћин, обезбедио нам је све удобности – смештај, исхрану, водича када није могао да буде са нама. Упркос 91 години, виталан је и умно и физички. Примио нас је у својој кући у Фонт Хилу, где обично живе богати. Разговарали смо о будућој сарадњи, интересовао се за ситуацију у Краљеву. Контакт ће свакако бити настављен“, прича Дугалић.

            Зоран Бојанић је истакао како је много тога прихватио за то кратко време од човека који је пре скоро седам деценија отишао из Србије, али је носи у срцу много више него Канаду, у којој је све стекао.

„Фасцинантно је колико је нормалан, не да се закључити колико му је богатство. Имајте жељу, вољу, циљ, будите вредни и доћи ћете до остварења онога што желите – речи су Главчића. Начинили смо добар први корак. Ако наставимо у овом правцу, сарадња ће имати резултата. Надам се и пре 28. јуна, када је велики празник и у Нијагара Фолсу се окупљају Срби, у организацији Српске црквене општине и Српске народне одбране – око 15.000 Срба, министара, амбасадора… Осим из туризма, има представника и из металске и прерађивачке индустрије, произвођачи вина. Мало смо Главчића заинтересовали и за привредне објекте, а и градоначелник Нијагара Фолса је спреман да помогне Краљеву“, прича о посети народни посланик и председник Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Канадом.

Према речима градоначелника Краљева, веома успешна срадња два града крунисана је потписивањем повеље, чему је претходио контакт са Миломиром Главчићем, али и амбасадор Србије у Канади је много допринео успостављању контакта са градоначелником Нијагара Фолса.

„Потписивање Повеље у Градској управи Нијагара Фолса значи много за град Краљево. Ми смо аутоматски и озбиљан кандидат за чланство у Канадско-српском пословном удружењу при Абасади Канаде у Србији, заједно за столом са потенцијалним и постојећим инвеститорима у Србији. Имамо привилегију да једном месечно седнемо са њима. Постоји велика заинтересованост за улагања у Србију. Понели смо и много пројеката и наишли на разумевање и Главчића и Канађана, а и донатор има својих жеља. Бар једна инвестиција ће доћи у Краљево. Било би добро да српска делегација буде 28. јуна у Нијагара Фолсу, који је, иако има на стотине захтева за потписивање повеље о сарадњи, изабрао нас“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Представници града Краљева су Миломиру Главчићу, почасном грађанину града Краљева за 2013. годину за дугогодишњи хуманитарни рад и помоћ граду, приликом посете поклонили реплику прстена Стефана Првовенчаног, која је израђена у филигранско-кујунџијској радионици „Покимица“.

 

              

Print Friendly, PDF & Email