Град Краљево је током викенда угостио делегацију партнерског града Марибора директоре градских јавних предузећа и њихове сараднике, које су данас примили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и заменица градоначелника Марица Мијајловић. Гости су се састали са директорима и сарадницима наших сродних јавних предузећа и установа односно одељења и служби Градске управе.

            Мариборску делегацију је предводио координатор за сарадњу са градом Краљевом Андреј Верлич. Он је изразио задовољство због поновног сусрета јавних предузећа и установа Марибора и Краљева у оквиру овог вида сарадње која је почела 2011. године.

„Од тада смо направили неке кораке. Поједина јавна предузећа су у међувремену добро сарађивала. Има још места за заједничку сарадњу, нарочито на пољу придобијања европских пројеката и финансирања из европских фондова. Ми смо стекли богато искуство у фази придруживања Европској заједници. Признајемо да смо направили много грешака и баш ту видимо могућност за сарадњу – да Србија, и нарочито наш братски град Краљево, не направи исте грешке као што смо ми“, рекао је Верлич.

Сарадња, потврђена и Меморандумом о сарадњи потписаним октобра 2014. године, и те како је битна за нас, сматра заменица градоначелника Краљева, истичући да ће нам, у тренутку када се у нашем граду разматрају могућности за регулисање јавног превоза, уштеду јавне расвете, покретање туризма, нарочито школског, спортског, нарочито бити од користи искуства града Марибора приликом њиховог уласка у ЕУ.

„Потребно је да се учимо на туђим грешкама, а не да правимо своје. Немамо времена ни могућности да направимо више грешака па да дођемо до правог модела. Нема ни разлога, град Марибор је на том путу много тога учинио у вези са функционисањем јавних предузећа, на располагању јавним ресурсима као што је нпр. јавна расвета и други послови којима се баве „Чистоћа“ и туризам“, рекла је Мијајловићева.

Заменица је подсетила и на недавну посету ОШ „IV краљевачки батаљон“ Словенији и братимљење школа.

„Упознати смо са тим како да растеретимо свој буџет тако што ћемо из разних европских фондова повући новац за изградњу и обогаћење, рецимо, Гробља стрељаних, као културне знаменитости, евентуално туристичке понуде“, сматра заменица.

Настојања су да директори успоставе тесну, конкретну и функционалну сарадњу, да се не задржи све на необавезној посети, да моделе које су применили Словенци применимо и ми, да проблеме брже и боље решавамо, сматра она. Између осталог, настојања су и да оживимо планину Гоч (наши планови, њихова искуства), коју су, као и истоимено Дечје одмаралиште, предвођени градоначелником Краљева, гости и посетили, у циљу договора и изналажења начина да се унапреде услови за развој туризма – зимског, школског…      

Градоначелник др Предраг Терзић је госте повео и у обилазак Музеја Гочке пруге у Сокољи, где су, од Живорада Милашиновића, некадашњег радника на прузи, покретача иницијативе за ревитализацију Гочке пруге, имали прилику да чују историјат Рижине пруге и погледају кратак филм посвећен овој теми.    


     

     

Print Friendly, PDF & Email