Шесточлана делегација града Марибора боравила је у дводневној посети граду Краљеву. Поред званичних представника града, Бригите ГајзерПлибершек и Таје Кордигл, Краљево су посетиле и представнице ОШ „Мартина Коншака“ -Јасмина Воршич и Анита Шкрабан, као и Доминик Дукарић, директор мариборске Туристичке агенције „Мартура“ и Андреј Верлич, представник предузећа „Марпром“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са сарадницима, примили су у Градској управи града Краљева госте из братског и партнерског града.

Представница Марибора Бригите ГајзерПлибершек је подсетила на то да Марибор и Краљево веже много лепих, али и не тако лепих догађаја и истакла да ће из нашег града понети много лепих утисака.

„Сарадња која постоји треба да се шири и преноси на нове генерације које би пријатељство развијале у разним областима. Надам се да ће се сарадња наставити у подручју туризма и других привредних грана. Радићемо заједно и на унапређењу процеса образовања и васпитања, изради и имплементацији перојеката, размени ученика, стручном усавршавању наставника. Настојаћемо да научимо најпре децу о догађајима који су се збили како би се унапредили односи из културе“, поручила је, осврнувши се на то да су недавно у Марибору краљевачка ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ и мариборска ОШ „Мартина Коншака“ потписале споразум о сарадњи.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао дугогодишњу успешну сарадњу са Марибором, нарочито у области цивилне заштите.

„Сада развијамо сарадњу у области образовања преко школа које су потписале братимљење. Доћи ће и до контакта туристичких организација Краљева и Марибора у циљу развоја туризма. Надам се да ћемо у току ове године отворити и канцеларију Краљева у Марибору, и Марибора у Краљеву. Мислим да ће та сарадња ићи узлазном путањом и да ћемо много тога остварити“, рекао је градоначелник Краљева.

Према речима директора мариборске Туристичке агенције Дукарића, предстоји нам сарадња око размене туриста, будући да су већ обављени разговори са туристичким посленицима на Копаонику, а следе и са представницима Туристичке организације Краљева. Могућа је помоћ око осавремењивања Гоча у циљу бољег развоја туризма.

Гости су, након пријема, посетили ОШ „IV краљевачки батаљон“ и присуствовали обележавању школске славе Светог Саве.

Обишли су и Специјалну болницу за рехабилитацију „Агенс“ у Матарушкој Бањи, где су присуствовали презентацији здравствених услуга које нуди ова установа. Такође, посетили су Врњачку Бању и Специјалну болницу „Меркур“.

            Гости из Марибора су посету Краљеву искористили и да обиђу манастир Жичу.

 


                  
     
        
        

Print Friendly, PDF & Email