У узвратну посету граду Краљеву током викенда стигла је делегација из хрватског града Ријеке и Приморско-горанске жупаније. Приликом боравка у Србији, гости су узвратили посету и граду Чачку, посетили манифестације „Пројада“ и „Купусијада“, обишли културно-историјске споменике – у организацији Туристичке организације Краљева, састали се са званичним представницима градова. Пријему код градоначелника града Краљева Томислава Илића су присуствовали представници града Ријеке, општине Вишково, Приморско-горанске жупаније, Удружења хрватско-српског пријатељства.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић пожелео је гостима добродошлицу изразивши наду да ће ово бити само почетак дуге и успешне сарадње наших градова на културном и привредном нивоу, као и у реализацији пројеката кроз европске фондове.

„Покушавамо да успоставимо што боље везе између наших градова и округа и жупаније, да продубимо сарадњу, до сада оријентисану на културни план, да је проширимо на привредни део и сарадњу кроз европске фондове“, рекао је заменик градоначелника Ријеке Марко Филиповић, истакавши да је ова сарадња започета на иницијативу Удружења хрватско-српског пријатељства, са којим имају добру сарадњу.

Како је нагласио Никола Иваниш, председник Друштва хрватско-српског пријатељства, које има више од 100 чланова – Хрвата, Срба и других националности, друштво је основано с циљем да промовише боље односе међу људима, нацијама, државама.

„Одлучни смо у томе да треба градити добре односе између наших народа и држава јер је то велика одговорност за стабилност и сигурност Југоисточне Европе, али и бољу будућност наше деце“, рекао је Иваниш, поздравивши грађане Краљева и целог региона.

Како је истакао заменик жупана Приморско-горанске жупаније Петар Мамула, састанак са градоначелником је прилика да се заједнички са градом Краљевом развију заједнички пројекти, као и на нивоу целе државе, будући да имамо заједничку историју, а не дели нас ни језичка баријера. Све то је добар основ за заједничко коришћење европских фондова.

 

 

 
 
 

 

 

 

 Пројада“ Ратина                                                                                         12.09.2015.

  

Осма „Пројада“, под слоганом „Проја нас је хранила и бранила“, одржана је у суботу, 12. септембра, у селу Ратина. Организатор такмичења у припреми јела од кукурузног брашна пројe, пројарe, качамакa и старих јела, Месна заједница Ратина, угостила је тога дана госте из земље и иностранства.

Манифестација, замишљена да чува трагове нашег трајања, одржан је на платоу испред цркве Светог Јована Крститеља и испред школе.

Пре почетка такмичарског дела и културно-уметничког програма, на спомен-обележје палим борцима Црвене армије, страдалим у борбама за ослобођење Ратине, и мештанима села Ратина у Другом светском рату, као и на споменик Ивици Драгањцу, страдалом на Косову, делегације града, месне заједнице, Амбасаде Украјине и  удружења су положиле венце. У име града Краљева, венац су положили градоначелник Томислав Илић и заменик председника Скупштине Ненад Марковић, а у име Амбасаде конзул Микола Џигун.

Како је истакао градоначелник Краљева, локална самоуправа подржава овакве манифестације.

„Морамо да се враћамо традицији и коренима јер, ко нема прошлост, нема ни будућност“, поручио је градоначелник.

 Ову манифестацију посетили су и гости града Краљева из хрватског града Ријеке и Приморско-горанске жупаније.

Манифестација је организована уз подршку града Краљева.

 

 

http://picasion.com/

Print Friendly, PDF & Email