Консултативни састанак о унапређењу енергетског менаџмента„Делотворно управљање енергијом у локалним заједницама – подршка успостављању система енергетског менаџмента у локалним самоуправама“ одржан је данас у нашем граду.

Организатори су Београдска отворена школа (БОШ) и Фондација Фридрих Еберт, који подржавају успостављање делотворне и професионалне локалне управе, а добро управљање енергијом сматрају кључним аспектом развоја локалних заједница.

Како кажу, желе да подрже напоре града Краљева у успостављању енергетског менаџмента и изради плана енергетске ефикасности уз уважавање потреба и идентификовање кључних проблема локалне заједнице, коришћење људских капацитета и ресурса које локална заједница има, као и напоре ка побољшању животне средине и јавног здравља.

Организаторе и учеснике је поздравила заменица градоначелника Краљева Марица Мијајловић, истакавши да јој је веома драго што је Краљево домаћин једног оваквог састанка.

„Ми ћемо, са својим стручним службама, учинити све да испунимо законску обавезу и да уштедимо што више и енергије и новца у буџету града. Биће ми драго ако се у јавном сектору примене мере, а да се у приватном сектору становништво руководи одлукама донетим на нивоу града како би крајњи циљ – уштеда енергије и новца, био испуњен“, рекла је заменица градоначелника.    

Мирко Поповић, из Београдске отворене школе, учесницима састанка је представио пројекат „РеЕнергија“. Како је истакао, делотворни систем енергетског менаџмента значи управљање енергијом на начин који одговара потребама и интересима локалне заједнице на ефикасан начин, где се максимализују уштеде енергије, енергетске услуге грађанима и пословном сектору пружају по прихватљивим ценама, тако да не угрожавају заштиту животне средине и јавно здравље локалне заједнице.

„Сада радимо на примени онога што смо учили – проналажење најбољих начина да се дође до уштеде енергије – што ће допринети бољем квалитету животне средине, уштедама у јавном и сектору домаћинстава. Успостављењем ефикасног и делотворног система може да се дође до уштеде, смањења притиска на животну средину, обезбеђења бољег квалитета живота грађана. Сматрамо да град може да оствари велику уштеду. Очекујем до краја године успостављање система енергетског менаџмента“, рекао је  Поповић.

На састанку је било речи о краткорочним и дугорочним мерама за уштеду енергије. Како се могло чути, најважније је успостављање доброг система управљања енергијом, да се види колико трошимо енергије, а колико новца. Треба проверити у којим зградама могу да се спроведу мере које нису скупе. Искуство Врбаса, који је шампион у успостављању система енергетског менаџмента, и чију праксу желе да пренесу у друге локалне заједнице, показује да је на „софт“ мерама остварена уштеда од 20 процената.

          

Print Friendly, PDF & Email