Десет избегличких породица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске  добило је кључеве новоизграђених станова – изграђених у оквиру Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији. Овај програм је покренут у циљу обезбеђивања трајних стамбених решења за најугроженије људе који су избегли током сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године. Спроводе га Република Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Република Хрватска, а финансира првенствено међународна донаторска заједница. Главни донатор је Европска унија, а остали Сједињене Америчке Државе, Немачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка. Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе.

„Данас је велики дан за десет породица са подручја Хрватске и Босне и Херцеговине, које ће у овој згради наћи свој трајни дом“, казао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом свечане доделе кључева станарима новоизграђене зграде у насељу Берановац, у Првомајској улици. Градоначелник је подсетио на то да је, захваљујући донаторима и Комесеријату за избеглице, Град у претходних неколико година изградио станове за збрињавање избеглица са подручја Хрватске, Босне и Херцеговине и интерно расељених лица са Косова и Метохије, а део станова обезбеђен је и за домицилно становништво слабог материјалног стања.

„Краљево је прихватило десетине хиљада избеглица и расељених лица са подручја бивше Југославије, и по томе је град који је у Србији највише нових становника добио са ратом захваћених подручја. Захваљујући држави, Влади Републике Србије, председнику и донаторима, ми смо успели да обезбедимо трајни смештај за ове људе, а Комесеријат за избеглице је претходних година обезбеђивао и грађевински материјал како би могли да изграде своје домове“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, честитајући породицама.

Кључеве породицама у Краљеву уручио је и Његова екселенција господин Урс Шмит, амбасадор Швајцарске у Србији.

Будући да је Швајцарска један од најзначајнијих донатора Регионалног стамбеног програма, како је истакао амбасадор, подршка Регионалном програму стамбеног збрињавања представља дугогодишњу и важну компоненту швајцарске сарадње са Западним Балканом, а допринос који Програм даје решавању проблема расељених лица је заиста значајан и инспиративан.

„Регионални стамбени програм је данас на правом путу да оствари своје циљеве. До сада је 9.700 породица из региона добило стамбене јединице преко Регионалног стамбеног програма, већином у Србији, која је близу достизања 90 одсто свих планираних циљева овог програма, што је заиста импресивно. Велико је задовољство приметити и да је национални финансијски допринос Програма у Србији већи од првобитног плана, и то је јасан показатељ посвећености и истинског партнерства, на чему захваљујем нашим српским партнерима, посебно Комесаријату“, рекао је Шмит.

Он је истакао очекивања Швајцарске да ће дата стамбена решења бити одржива и да ће наставити да одговарају на потребе породица које у њима живе у годинама које долазе.

„Двадесет пет година након рата некадашње избеглице сада коначно могу имати достојанствен живот, који укључује приступ сигурном смештају, школовању, здравственој заштити и запослењу. Швајцарска цени позитиван допринос Регионалног стамбеног програма на регионалном нивоу. Програм представља платформу за државе које су њен део да координишу и раде на заједничком циљу пружајући тако мали допринос регионалној сарадњи и помирењу“, поручио је амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмит.

У име Делегације Европске уније, највећег донатора Регионалног стамбеног програма, пројект менаџер Миљана Максимовић је поздравила учеснике Програма и крајње кориснике, изразивши велико лично и професионално задовољство што је овим поводом у Краљеву. Како је навела, Европска унија је до сада уложила 193.000.000 евра у Регионални стамбени програм.

„Поносни смо и мислимо да то доказује посвећеност Европске уније побољшању живота свих грађана Србије. Ово је један конкретан програм на коме смо дуго радили и изузетно смо задовољни што је Србија показала јако добре резултате. Захваљујем партнерима, пре свега Граду Краљеву, али и осталим локалним заједницама које су нам помогле да успешно имплементирамо овај пројекат, Влади Републике Србије и Комесеријату за избеглице и миграције, са којима имамо дугогодишњу успешну сарадњу. Европска унија је највећи донатор и најпоузданији партнер – била је и биће у будућности Србији на решавању свих питања која се тичу социјалног укључивања и становања“, изјавила је представница Делегације Европске уније.

Представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору – шеф Кабинета директора Јован Лазаров, истакао је да је велико задовољсто „кад сте део тима који спроводи један овакав пројекат и кад можете да збрињавате људе који се 27 годна након завршетка рата стамбено збрињавају“.

„Извињавам се у име Јединице за управљање пројектима што сте толико дуго чекали на реализацију овог пројекта у Краљеву јер заиста је било доста проблема, али дошли смо до тренутка када ћете ући у своје станове и започети један нов живот. Свега овога не би било да нема донатора и средстава из Европске уније, Владе, локалне самоуправе и нашег председника. Желим вам дуг и срећан живот у вашим новим становима“, обратио се Лазаров породицама.

У име Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, заменица комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић је истакла колико је ово важан дан, када у Комесаријату увек имају посебан осећај када виде крај и резултате онога што су веома посвећено радили у претходним годинама.

„Овај пројекат и ови станови су резултат заједничког рада, најпре, Града Краљева, донатора, Владе Републике Србије и Комесаријата за избеглице и миграције. Пре него што вам пожелим дуг и срећан живот у новим становима, нагласила бих да ће Република Србија и Комесаријат наставити са решавањем питања – стамбених и других потреба избеглица и интерно расељених лица са Косова и Метохије све док и последња породица у потреби не буде решена“, поручила је Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције Републике Србије.

У име свих породица које су добиле кључеве новоизграђених станова у нашем граду, захвалила је тринаестогодишња Невена Јокић, пожелевши, при том, свим станарима лепо усељење.

Свечаност доделе кључева од новоизграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске отворила је женска певачка група Културно-уметничког друштва „Краљевачка ризница“, која је извела „Три девојке збор збориле“ и „Не ломи ми лојзе“.

Print Friendly, PDF & Email