„За је гласало 25 одборника, без гласова против, а 32 одборника су уздржани, констатујем да Скупштина није донела Декларацију за град Краљево без генетски модификованих организама (ГМО)", речи су којима је заменик председника градске скупштине Томислав Илић констатовао исход гласања о тачки днeвног реда која је однела више сати расправе на данашњој, деветој по реду седници локалног парламента.

            Усвајање Декларације о Краљеву без ГМО пре више од месец дана покренуле су одборничке групе Покрета „Двери", Демократске странке и Покрета за Краљево. Циљ им је био, како су на данашњој седници објашњавали њихови известиоци, „да се подржи закон који је 2009. године усвојен у Србији, а који је је био ригорозан у борби против ГМО". Усвајањем Декларације, како су са говорнице поручили, желели су да скрену пажњу актуелној власти да не подлегне разним притисцима и измени постојећи закон.

            „Изненадило нас је што смо, након што је 56 одборника потписало захтев за сазивање ове седнице управо због ове тачке дневног реда и након састанка које су имали шефови свих одборничких група, и позиције и опозиције, на којима смо појаснили текст Декларације, добили овакав резултат гласања", рекао је шеф одборничке групе Покрета „Двери" Драган Весовић.

Према речима Милана Милошевића, одборника Српске напредне странке, чланови ове одборничке групе потписали су захтев за сазивање посебне седнице на којој ће се расправљати о ГМО, али како је објаснио, није било речи ни о каквој Декларацији.

„Никаква Декларација нам није дата на потпис, нити смо се о њој изјашњавали", навео је Милошевић.

И заменик председника градске скупштине Томислав Илић износи идентичан став:

– Одборници, чули сте од њих самих током седнице, рекли су да су захтев потписали мислећи да на седници неће бити гласања о Декларацији, већ само расправе о ГМО. Није било никаквих састанака где је речено одборницима странака владајуће коалиције да не гласају или да буду уздржани – каже Илић.

Шеф одборничке групе Нове Србије Раде Ерац предложио је да се, као допуна дневном реду данашње седнице уврсти усвајање и Декларације против систематског и системског културног геноцида који се спроводи на програмима електронских медија са националном фреквенцијом али је, након што то није прихваћено, преформулисао предлог у радни закључак који је усвојен.  У тексту се захтева реаговање државних органа и других надлежних институција у заштити друштва "од системског и систематског културног геноцида који емитовањем ријалити програма форсирају медији зарад лаке зараде, вршећи притом најдиректнији утицај на стање колективног духа народа.

 – Културни геноцид форсирају медији са националном фреквенцијом, програмским садржајима попут такозване "Фарме", "Великог брата", "Луде куће", "Тренутка истине", "Прељубника" и осталих којима се вређа достојанство нације – наводи се у тексту и тражи од надлежних подршка у заштити јавног морала, колективитета, традиције, вере и културе српског народа и општеприхваћених стандарда понашања.

Након усмене оставке коју је на претходној седници градског парламента поднео одборник Ђорђе Павловић, одборнички мандат додељен је следећем кандидату са изборне листе „Покренимо Каљево – Томислав Николић" Николи Радевићу. На одборничко место Драгана Рајичића, који је на прошлој седници именован за вшиоца дужности директора Туристичке организације Краљево именован је Предраг Терзић, а уместо одборника Уједињених региона Србије који је, такође, поднео усмену оставку, у скупштинској клупи седеће Марко Крндија. Тројица нових одборника данас су, након верификације мадата, положили и одборничаке заколетве.

На данашњој седници разрешен је дужности и поново именован на функцију директора Народног музеја у Краљеву Драган Драшковић, а усвојене су и кадровске промене у Комисијама за борбу против корупције и Комисији за друштвено-економски развој, привреду и финансије.

 

 
 

Print Friendly, PDF & Email