На Сајму запошљавања коју Филијала Националне службе за запошљавање (НСЗ) у Краљеву ове године организује девети пут, 60 послодаваца понудило је око 200 радних места, али према попуњеним упитницима заинтересованих има четири пута више.
Према речима градоначелника Драгана Јовановића који је отворио овогодишњи Сајам запошљавања, Краљево има око 14.000 незапослених.
„Структура незапослености је катастрофална, зато што 15 одсто чине млађи од 30, а око 23 процента је оних старијих од 50 година", рекао је градоначелник Јовановић.
На овогодишњем Сајму запошљавања, у понуди су радна места за раднике свих профила, а традиционално, највећа потражња је за занатлијама, грађевинцима, шивачима, као и за грађевинским инжењерима, архитектама и фармацеутима.
На нивоу Србије, после 102 сајма који су током прошле године у организацији Националне службе за запошљавање одржани широм земље, запослило се 9.800 оних који до тада нису имали радно место.
Град Краљево и филијала Националне службе за запошљавање у Краљеву потписали су данас и Споразум о спровођењу Локалног акционог плана запошљавања (ЛАПЗ) за 2013. годину.
За реализацију тог плана, за активне мере запошљавања у градском буџету планирана су средства у износу од 10,5 милиона динара, а још 3,5 милиона обезбедило је Министарство рада, социјалне политике и запошљавања.
Додатна средства за реализацију ЛАПЗ биће обезбеђена и из других извора: из донаторских средстава, осталих надлежних министарстава, али и помоћу пројеката који ће моћи да се реализују управо захваљујући донетом Локалном акционом плану.
„Сигуран сам да ћемо број незапослених успети да смањимо", поручио је градоначелник Краљева Драган Јовановић.
Потписани Споразум о спровођењу Локалног акционог плана запошљавања за
2013. годину регулисана су права и обавезе локалне самоуправе и филијале НСЗ у Краљеву за смањење незапослености.Према речима директора Филијале НСЗ Владана Шекуларца, у питању су две активне мере запошљавања: програм јавних радова и програм стручне праксе, за које расписивање јавних позива следи одмах после ускршњих празника, а реализација од 1. јуна.
 

Print Friendly, PDF & Email