Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки  и министар здравља проф.др. Зоран Станковић, у присуству градоначелника Краљева Љубише Симовића и директора Института за онкологију и радиологиоју Србије, проф.др. Зорана Ракочевића, данас су у Краљеву у Здравственом центру "Студеница" пустили у рад дигитални мамограф за преглед дојки.
Тиме је отворен први од 39 центара у Србији за рано откривање карцинома дојке, за чије опремање је средства у износу од 5,8 милиона евра обезбедила Влада Јапана.
Пројектом јапанске владе "Унапређење скрининга и превенција рака дојке у Србији" купљена су два дигитална мамографа, који су инсталирани у Краљеву и Ваљеву, затим 30 аналогних мамографа са пратећом опремом и недостајућа опрема за комплетирање центара у још неколико здравствених установа.
Вредност мамографа и опреме које је добио ЗЦ "Студеница" је 147.000 евра. Амбасадор Цунозаки је рекао да је мотив за ову донацију чињеница да је у Србији висока стопа смртности од рака дојке.
"Надам се да ће поклоњени апарати помоћи при раном откривању рака дојке и тако смањити број смртних исхода", рекао је јапански дипломата.
У Србији је сваке године 4.000 новооболелих жена од карцинома дојке, а од ове болести годишње умире око 1.500 жена. Ако се малигна промена открије док је мања од једног центиметра, проценат излечења је 97 одсто. Министар Станковић нагласио је да ће савремена мамографска опрема омогућити рано откривање карцинома и спасавање живота.
 

Print Friendly, PDF & Email