Челници Рашког управног округа и града Краљева, начелник округа Небојша Симовић и градоначелник Томислав Илић, састали су се данас са директором Инспектората за рад и његовим сарадницима. Састанку су присуствовали и директори и представници краљевачких јавних предузећа и заменик начелника Градске управе. 

Иако је Инспекторат за рад контролни орган државе Србије, како је истакао Јоцић, састанак у Краљеву је пример превентивног деловања.

„Желели смо да кроз овакав састанак са људима из локалне самоуправе иницирамо причу и да заједно наступамо у борби против сиве економије, превасходно у борби против рада „на црно“, кроз који се могу видети и други аспекти сиве економије. Нама је такође битна безбедност људи, радника, поштовање безбедности и здравља на раду. У последњих шест месеци 20 људских живота је изгубљено. Борићемо се да тога не буде“, изјавио је директор Инспектората за рад при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је истакао добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова и Пореском управом приликом континуираних контрола које Инспекторат спроводи.

У циљу сузбијања сиве економије, а нарочито рада „на црно“, Јоцић је за наредну седмицу најавио контролу по окрузима, при чему ће 200 инспектора биће упућено у један округ и вршиће се комплетна контрола привреде округа. Такође је објаснио да се, када су ванредне контроле у питању, примењује тзв. ротација, при чему инспектори не врше контролу у матичном округу већ у другим деловима Србије.

Према речима градоначелника града Краљева, на састанку је било речи и о пријављивању радника, пре свега грађевинских, будући да се ближи почетак грађевинске сезоне.

„Сва наша предузећа примениће савете које су могла да чују на састанку. Надам се да ћемо и даље добро сарађивати са Инспекторатом рада и да неће бити никаквих проблема. Сви ћемо морати да више допринесемо пуњењу локалног буџета како бисмо могли да радимо и да као локална самоуправа финансирамо оно што смо планирали“, рекао је градоначелник Илић.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, неопходно је да се крене у решавање проблема сиве економије и да се покуша да се створи легитиман правни систем у коме ће сви плаћати порезе који су неопходни да би једна држава богато живела, да би имала путеве, болнице, школе. Потребно је омогућити да се на један транспарентан начин врши обрачун и плаћање пореза. То је, нагласио је, најважније пре свега за локалне самоуправе, јер ће на тај начин остварити веће приходе.

„У овој држави свако ко ради мора да плаћа порез. Нећемо дозволити да постоји сива зона на великим пијацама, где радници раде непријављени за врло мале плате. План нам је да привредницима који раде легално омогућимо да немају нелојалну конкуренцију у сивој зони“, рекао је начелник Симовић.

Начелник Рашког округа је за средину априла најавио и један велики састанак, на који ће бити позвани градоначелници, председници општина, привредници, начелници инспекцијских служби са територије Рашког управног округа, а све у циљу сузбијања сиве економије, као и упознавања привредника са новим законским нормама које ће бити изгласане у Скупштини Србије.


Print Friendly, PDF & Email