Градоначелник Краљева Драган Јовановић информисао је данас синдикалне представнике краљевачке „Фабрике вагона“ да је за петак 18. октобар у Агенцији за приватизацију договорен састанак на којем ће представници локалних власти заједно са републичким органима покушати да нађу заједничко решење за спас некадашњег гиганта.
Синдикални представници „Фабрике вагона“ на састанку са челницима града у четвртак 10. октобра тражили су помоћ у настојањима да о свом проблему известе ресорна министарства, након чега је градоначелник Краљева Драган Јовановић упутио допис директору Агенције за приватизацију и министру привреде Саши Радуловићу.
„Запослени у „Фабрици вагона“ упознали су нас да су последњу зараду примили у мају 2013. године и то у висини 75 одсто зараде за август 2012. године, тако да им предузеће тренутно дугује 13 зарада, пет месеци им нису оверене здравствене књижице, а од почетка 2011. године им није уплаћен радни стаж“, наводи су у допису градоначелника.
У овом документу се наводи и да је, због тога што нема ни надлежност, ни средства да сам решава проблеме некадашњег гиганта, град Краљево спреман да проблем реши стављањем дела имовине Фабрике вагона у јавну функцију, а у питању су стадион, земљиште и зграда Машиско-техничке школе и пословне зграде.
Након позитивног одговора из Агенције за приватизацију, на заказани састанак у петак 18. октобра отићи ће три представника „Фабрике вагона“ и саветник градоначелника за привреду, развој и финансије Ђорђе Павловић. 

Момчило Вилотијевић, председник Индустријског синдиката у „Фабрици вагона“, обећао је окупљенима да ће једина тема састанка бити спас предузећа и решавање нагомиланих социјалних проблема, након чега се стотинак радника „Фабрике вагона“, који су данас протестовали шетњом од предузећа до зграде Градске управе, мирно разишло.  Протестна шетња је према речима синдикалаца представљала  најблажи облик радикализације протеста који су радници „Фабике вагона“ раније најавили, али и од њега одустали зато што, како су оценили, локална самоуправа показује пуну решеност да им помогне у решавању проблема.

Print Friendly, PDF & Email