Град Краљево и привредно друштво „Електросрбија" поклонили су данас по 100.000 динара близнакињама Ани и Марији Матовић, студенткињама докторских студија Електронског факултета у Нишу, које ће ову помоћ искористити за одбрану докторских дисертација и стицања звања доктора електротехничких наука у области телекомуникација.
Уручујући помоћ близнакињама, градоначелник Краљева Драган Јовановић навео је да она представља допринос локалне самоуправе и привредног друштва „Елекртосрбија" борби против одлива мозгова са којим се суочавају и много богатије земље него што је наша.
„Србија је, према подацима Националног савета за науку и развоје, само током последње деценије изгубила око 6.000 доктора наука који су школовани овде, а сада раде у иностранству", рекао је градоначелник.
Он је додао да је по броју високообразованих Србија на европском зачељу, зато што факултетску диплому има само седам одсто грађана, а да смо, истовремено, међу лидерима у свету по броју оних који су, завршивши факултете, срећу потражили у развијенијим земљама.
„Према подацима Београдског универзитета, Србија је изгубила око 12 милијарди евра, уложених у школовање стотине хиљада људи који су у последњих 20 година отишли из земље", навео је градоначелник Јовановић и додао да се не ради о губитку само средстава издвојених за њихово школовање, већ и о чињеници да они сада и порез на своје зараде плаћају другој држави и на тај начин не враћају оно што је у њих претходно уложено.
Према речима градоначелника, пример сестара Матовић које су, како је рекао, понос не само својих родитеља, већ и читавог града представља охрабрење у борби за спречавање извоза домаће памети који је од почетка 90-тих година прошлог века из земље одвео, како се процењује око 300.000 стручњака.
Захваљујући се на донацији која представља трећину трошкова неопходних за њихове докторске студије, сестре Матовић које иза себе имају више од 20 научних радова у стручним часописима и на међународним семинарима поручиле су да одлив мозгова може да буде заустављен само поправљањем економске ситуације у Србији, отварањем нових радних места и квалификованих послова за које су се школовали.

Print Friendly, PDF & Email