У оквиру програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, организација ХЕЛП је започела испоруку уређаја породицама чији су домови обновљени средствима ЕУ у граду Краљеву. Испоруци су присуствовали градоначелник града Краљева Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић и заменик координатора ХЕЛП-а за Србију Ана Молнар.

Домаћинство незапосленог Милана Неговановића, самохраног родитеља који живи са два малолетна сина, у Адранима, обновљено средствима ЕУ у овом програму помоћи поплављеним подручјима у Србији, данас је добило шпорет, машину за прање веша, комбиновани фрижидер и бојлер.

            „Нама је посебно задовољство да у оквиру пројекта ЕУ помогнемо подручјима поплављеним у мају прошле године. Реконструисано је 18 кућа, почели смо испоруку уређаја и намештаја за 20 породица, а до краја фебруара почеће испорука 38 грантова за микро и мале бизнисе и пољопривреднике. Надамо се да смо овим својим радом успели да помогнемо да се живот у Краљеву нормализује и да се сви врате редовним активностима и поврате редовне изворе прихода“, изјавила је Ана Молнар, заменик координатора ХЕЛП-а у Србији.

Укупан износ помоћи ЕУ реализоване у граду Краљеву преко ХЕЛП-а износи 197.000 евра. 

Градоначелник града Краљева захвалио је донатору, хумнанитарној организацији ХЕЛП, која је помогла нашим суграђанима којима су мајске поплаве нанеле штете. Он је истакао и дугогодишњу сарадњу односно помоћ коју ова хуманитарна организација пружа граду Краљеву непрекидно, не само у елементарним непогодама.

Још три породице чија су домаћинства обновљена средствима ЕУ добила су помоћ у виду намештаја и беле технике.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине/града који су највише погођени поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације ХЕЛП и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email