Петочлана породица Мирка Живковића из Краљева чије је кућа у улици 16.октобра била тешко оштећена у земљотресу 3.новембра прошле године, данас се уселилила у нову монтажну кућу ццију је градњу са  18.293 евра финансирала Европска унија (ЕУ), док је пројекат реализовала немачка невладина организација ХЕЛП у сарадњи са републичким Комесаријатом за избеглице И УНХЦР-ом
На свечаности поводом усељења породицце Живковић интерно расељене са Косова  1999.године, регионални представник организације ХЕЛП Тимо Стегелман је  да је овај пројекат финансиран од стране Европске уније уз суфинансирање Града Краљева, а у оквиру пројекта ЕУ ,,Подршка избеглим и интерно расељеним лицима".
,,У оквиру овог пројекта је релизована изградња пет монтажних кућа, четрдесет грантова у виду опреме и материјала и  двадесет пет пакета грађевинског  материјала", казао је Стегелман.
Он је додао  да кроз пројекат  ЕУ И ХЕЛП-а ,,Подршка избеглим и интерно расељеним лицима" корисници помоћи добијају И подршку за започињање малих бизниса.
Начелница Одељења за прихват, збрињавање  хуманитарну помоћ републичког Комесаријата за избеглице Драга Трнинић, навела је да у Краљеву ,,јосс увек живи 20.000 расељених лица и преко 500 избеглица са територије бивше СФРЈ.
,,У једном моменту у Краљеву је постојало више од 20 колективних центара и захваљујући разумевању Града Краљева и анимирању донатора од стране Комесаријата успели смо да затворимо ове центре, тако да су  преостала су само два, ССаторско насеље и центар у Матарушкој Бањи које ћемо наредне године успешно затворити", рекла је  Трнинић.
Драга Трнинић је казала да ће корисници колективног смештаја у  шаторском насељу и  центру у Матарушкој Бањи, после њиховог затварања бити  збринути кроз одређене пројекте.
Захваљујући пројекту ЕУ ,,Подршка избеглим и интерно расељеним лицима" данас се у новосаграђену куцху вредну 18.023 евра уселио и Бобан Дикић из Готовца код Краљева.
 

  СРЕБРНИ КАЗАН 2011                                                                                             24.Септембар 2011. год.

У суботу је, на градском тргу, одржана двадесет прва манифестација „Сребрни казан", популарно названа„Пасуљијада". Манифестацију је испред града отворио Сретен Јовановић, заменик Председника Скупштине града Краљева.
 Ово је,иначе,први „Сребрни казан" кога је,уз подршку града, организовала сама Туристичка организација Краљева. До ове године ову манифестацију је организовало Удружење угоститеља у сарадњи са ТОК, али смрћу председника овог Удружења и идејног творца манифестације Јовице Алексића, пре годину дана, ово Удружење се повукло из организације.
Оборени су сви рекорди – по броју екипа, по броју кувара, али и по посећености захваљујући лепом времену. Тако се, ове године такмичила 41 екипа са 55 пријављених кувара, а учесници су дошли из Пехчева у Македонији и из још десет градова са територије Србије. Међу екипама, по први пут, била је и екипа моториста – бајкера из Краљева.
Поред котлића и лонаца са пасуљем на градском тргу су излагали и пчелари и књижари истовремено, а на бини се, поред дефилеа учесника, одвијао и пригодан програм и све то са неколико хиљада посетилаца протекло је без иједној инцидента, чиме треба да се поноси, како организатор, тако и читав град!
 
 

Print Friendly, PDF & Email