Као завршна активност Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима, породицама које су конкурисале за ту врсту помоћи, уручене су кошнице. Тако је по седам пчелињих кошница, са свом пратећом опремом, добило пет домаћинстава.

Донација кошница много значи овим добитницима помоћи будући да се дуго баве пчеларством и желе да наставе породичну традицију.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева Вукосава Коњикушића, програмом помоћи Европске уније поплављеним подручјима је било обухваћено 35 насељених места која су била погођена поплавом или претрпела штету као последицу поплава. Вредност донација, до сада, како каже, јесте око 56 милиона динара, а милион динара добијено је и од програма ФАО у хитним интервенцијама. Сваки корисник донације потписује уговор са Европском унијом о коришћењу донација.
       

 

Жене у визуелној уметности                                                          02.02.2016.

 

 

Изложба под називом „Жене у визуелној уметности Краљева“ отворена је у Градској галерији, у организацији Савета за родну равноправност града Краљева и Удружења ликовних и примењених уметника града Краљева.

Како се могло чути на отварању изложбе, Савет за родну равноправност је увео у свој програм ову изложбу „као подстицај женама уметницама града Краљева у знак захвалности што својим делима улепшавају овај свет, уз подсећање да је, ипак, уметност женског рода“.

Отварање изложбе на којој су изожена дела 20 Краљевчанки је привукло бројну публику. Наше суграђанке су уметнице различитог образовања, интересовања, ликовних техника. Циљ им је био да покажу своје стваралаштво, не као жене, већ као равноправни уметници.

            Како је навела председница Савета Лидија Павловић, жене су тек током 20. века добиле активну улогу на уметничкој сцени. Прва изложба на којој су били представљени цртежи само уметница била је у Амстердаму 1884. године.

„Кроз историју, уметност је углавном везивана за мушкарце. Најбољи уметници – сликари, вајари, били су мушкарци. Иако су иза многих тих дела стајале жене, нажалост, није било дозвољено да буду приказане као аутори“, истакла је Павловићева, захваливши Удружењу ликовних и примењених уметника града Краљева на помоћи у реализацији једне овакве изложбе.

За музички део програма приликом свечаног отварања био је задужен женски краљевачки бенд „Окултум“.

Изложба „Жене у визуелној уметности Краљева“ Краљевчанима ће бити доступна наредних недељу дана.
           

 

 

Print Friendly, PDF & Email