Њено краљевско височанство принцеза Катарина Карађорђевић посетила је град Краљево и том приликом обишла Општу болницу „Студеница“, а затим се састала и са градоначелником града Краљева и другим представницима локалне самоуправе.

Принцеза је Општој болници „Студеница“, за потребе онколошког одељења, поклонила путнички аутомобил Фиат 500 Л, вредности 10.350 евра. Ауто је једно од шест возила која ће бити донирана болницама у Србији, а која су купљена новцем прикупљеним на хуманитарној донаторској вечери у организацији хуманитарне организације Лајфлајн Канада, која је под покровитељством принцезе.   

Принцеза Катарина је истакла да је веома срећна што је у прилици да краљевачкој болници уручи ову значајну донацију. У име болнице, на поклону је захвалио директор Зоран Мрвић истакавши да ће возило сигурно бити коришћено наменски и подсетивши на раније донације краљевског пара болници – санитетско возило, инкубатор, 200 душека и постељину.

Њ.к.в. принцеза Катарина је посетила и малишане на Одељењу педијатрије и даривала им играчке.

Приликом боравка у Краљеву принцеза се састала и са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а пријему су присуствовали и чланови краљевачког Удружења „Краљевина Србија“. То је била прилика и да се презентује заједнички пројекат професора Машинског факултета Краљево др Златана Шошкића и члана пројектног тима Извршног одбора Удружења Срђана Ћосића о формирању Краљевске школе и Краљевског универзитета у Краљеву.

Како је и градоначелник истакао, идеја је да деца из дијаспоре, и иностранства, дођу на летње кампове, на којима би за њих била организована и едукација. Такође, да се отвори Краљевска гимназија, заправо једно одељење од 20 ученика, које би похађали принчеви и најбољи ученици из целе Србије. Део пројекта би био и Институт за средњовековне студије, на коме би студенти из иностранства изучавали нашу средњовековну историју. Према речима градоначелника, идеја је наишла на подршку краљевске породице.

Принцеза Катарина је захвалила на топлој добродошлици граду који има краљевско име, у коме се, како каже, осећа као код куће. Она је изјавила да су шансе да се отвори школа за децу из дијаспоре, да уче српски језик и историју, велика. Такође је нагласила да наши људи треба чешће да долазе у Србију и помажу као инвеститори.

Након састанка, у свечаној сали Градске управе чланови Удружења „Краљевина Србија“, у сарадњи са градом Краљевом, приредили су коктел пропраћен краћим музичким програмом у коме су наступили ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

        
        

 

Најава обележавања 6. априла             04.04.2016.

 

 

Чланови Општинске организације цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, поводом предстојећег обележавања 6. априла – Дана цивилних инвалида рата Србије, одржали су конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и представници града Краљева, Црвеног крста, Друге бригаде Копнене војске, удружења која сарађују са Организацијом – мирнодопских и ратних инвалида, учесник ратова од 1991. до 1999, за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. 

Како је подсетио Милан Матијевић, представник Организационог одбора, овај дан се обележава у знак сећања на 6. април 1941, када је, без објаве рата, авијација Трећег рајха бомбардовала Београд. Према Матијевићевим речима, било је много цивилних жртава и током и после рата од заосталих експлозивних средстава. Највише су страдала деца, која су у игри наилазила на заостала минска средства. После 1946. године, Краљево је имало регистрованих 1.495 цивилних инвалида рата – и одраслих и деце. До скоро 1952. године су налазили на неексплодирана средства. Цивилних жртава је било и током НАТО агресије. После бомбардовања је било 16 жртава, од којих су две девојчице изгубиле ногу.

Матијевић је нагласио да се 6. април обележава из пијетета према жртвама и у знак борбе против страдања цивила тако што је наше сећање на жртве још живо. Он је најавио обележавање 6. априла, када ће на Гробљу стрељаних 1941. свештеници Епархије жичке одржати парастос, а делегације положити цвеће на хумке стрељаних. Такође је позвао грађане Краљева да се придруже одавању поште цивилним жртвама рата.   

У име града Краљева, заменик градоначелника Милун Јовановић је захвалио свима на напору да се не забораве жртве и истакао да ће град, осим што помаже кроз пројектно финансирање удружења, бити укључен у активности Општинске организације цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање.

Удружење, од некадашњих 1.500, сада броји 69 чланова.

 

 

 

Акција града Краљева и „Отомедике“                              04.04.2016.

 

У сусрет Светском дану здравља, који се обележава 7. aприла, град Краљево и специјализована ординација „Отомедика“ су и ове године организовали акцију за грађане Краљева у циљу лакшег решавања проблема из области оториноларингологије и аудиометрије.

Акција подразумева бесплатну ОРЛ консултацију у циљу превенције канцера грла, бесплатну тимпанометрију (испитивање функције средњег уха) – врло значајан преглед код деце, бесплатну аудиометрију (снимак слуха), бесплатну консултацију на тему тинитус и оштећење слуха“, бесплатне третмане УВ лампом (помаже код болова синуса). Такође, планирана је донација три слушна апарата и пратеће опреме за грађане са лошим социјалним статусом.

Како је истакла дефектолог Сања Жаревац, како је све више деце са ослабљеним слухом, акција ће овог пута више бити окренута деци. Она је апеловала на родитеље, који су приметили да са слухом њихове деце нешто није у реду, да доведу децу да бесплатно провере слух. С обзиром на то да је у плану и донација три слушна апарата, идеја је да приоритет буде дат деци.

            Доктор Драган Плавшић је позвао и све грађане који имају проблема са гласом да дођу на бесплатан преглед у циљу што ранијег откривања рака гркљана, који је у великом порасту. Како је рекао, некада је било 5-8 случајева на годишњем нивоу, сада има више од 30. Доктор је нагласио да је важно да се грађани на време јаве, како би се на време поставила сумња, анализа и евентуално лечење. Ако се на време почне лечење, ово обољење је излечиво. Преглед је безболан, а њиме се открива евентуално присуство неког обољења гркљана.

Приликом посете ординацији, заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић је истакао да се успешна сарадња између „Отомедике“ и града Карљева, која је почела још 2011. године, након земљотреса, наставља, с циљем да се помогне свима који имају проблема са слухом или неким обољењем гркљана. Он је позвао суграђане да искористе ову могућност обављања прегледа и добијања савета бесплатно.  

Акција је почела 1. и траје до 8. априла 2016. године.

          

 

Print Friendly, PDF & Email